{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima

F
21.12.2012. u 13:11
2
3
U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima
2
U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima
U Doboju je danas oko 12 sati počeo prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.
Na ovom skupu uputiti su upozorenje Vladi RS-a da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.

Sindikalni predstavnici dobojskih sindikata budžetskih korisnika istakli su i da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok ne postignu zadovoljavajuće rezultate.

Od Vlade RS-a žele ozbiljan socijalni dijalog da bi se postigao kompromis, jer, kako kažu, štednja se mora vršiti ravnopravno i na svim stranama, a ne samo „preko radničkih leđa“.

Na današnjem protestu ispoštovana je i zakonska odreba pa su na skup došli samo nastavnici koji u 12 sati nisu imali obavezu da održe nastavu, odnosno oni radnici koji nisu u smjeni.

Sindikati budžetskih korisnika RS-a najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.

Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.

Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013.godine prijete da neće početi s nastavom, a u štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa.

Smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada je planirala uštede od 56 miliona KM u budžetu RS-a za narednu godinu, što sindikalci budžetskih korisnika ne prihvataju.

Vlada RS-a je zasad odbila zahtjeve sindikata da se otvore razgovori o povećanju osnovice najniže cijene rada sa 100, na 110 KM, a kako bi se neutraliziralo smanjenje plaća od 10 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: