U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima

F
FENA
21.12.2012. u 13:11
2
3
U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima
2
U Doboju protest protiv smanjenja plaća budžetskim korisnicima
U Doboju je danas oko 12 sati počeo prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.
Na ovom skupu uputiti su upozorenje Vladi RS-a da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.

Sindikalni predstavnici dobojskih sindikata budžetskih korisnika istakli su i da će istrajati u svojim zahtjevima sve dok ne postignu zadovoljavajuće rezultate.

Od Vlade RS-a žele ozbiljan socijalni dijalog da bi se postigao kompromis, jer, kako kažu, štednja se mora vršiti ravnopravno i na svim stranama, a ne samo „preko radničkih leđa“.

Na današnjem protestu ispoštovana je i zakonska odreba pa su na skup došli samo nastavnici koji u 12 sati nisu imali obavezu da održe nastavu, odnosno oni radnici koji nisu u smjeni.

Sindikati budžetskih korisnika RS-a najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.

Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.

Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013.godine prijete da neće početi s nastavom, a u štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa.

Smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada je planirala uštede od 56 miliona KM u budžetu RS-a za narednu godinu, što sindikalci budžetskih korisnika ne prihvataju.

Vlada RS-a je zasad odbila zahtjeve sindikata da se otvore razgovori o povećanju osnovice najniže cijene rada sa 100, na 110 KM, a kako bi se neutraliziralo smanjenje plaća od 10 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: