BiH
1

Sindikati sutra na protestu u Doboju, vlada RS traži minimum procesa rada

FENA
Za sutra je u Doboju najavljen prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.

S ovog jednosatnog skupa još jednom će uputiti upozorenje Vladi RS-a da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.

Sindikati budžetskih korisnika RS-a najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.

Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.

-Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013.godine neće početi s nastavom. U štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa, rekao je ranije predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić.

S druge strane, premijer RS-a Aleksnadar Džombić potvrdio je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je zadužio resorne ministre da revidiraju ili, gdje ih nema, usvoje uredbe o minimalnim uvjetima rada za vrijeme štrajka.

Džombić tvrdi da je minimum procesa rada zakonska obaveza te da će se o tome sutra izjasniti i Vlada i uputiti taj dokumnet na razmatranje i sindikalcima, jer radnici, kaže, moraju da znaju koje su njihove i obaveze za vrijeme štrajka.

  • Bitno je da se definiraju minimalni uvjeti rada u eventulanom štrajku koji je najavljen 21. januara kako bi bili zaštićeni opći interesi građana te javna uprava mogla da funkcionira i pruža usluge građanima i privrednicima, kazao je entitetski premijer.

On tvrdi da „nisu slučajno“ Doboj i Bijeljina, kao gradovi u kojima je na vlasti opozicija, izabrani kao općine u kojima će se održati regionalni protesti sindikalaca, a nakon nedavnog okupljanja u Banjoj Luci.

Pretpostavlja da sindikati očekuju da se budžetskim korisnicima pridruže i drugi radnici, odnosno nezaposleni.

Smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada je planirala uštede od 56 miliona KM u budžetu RS-a za narednu godinu, što sindikalci budžetskih korisnika ne prihvataju.

Džombić je, međutim, danas ponovio i da Vlada za narednih šest mjeseci ne prihvata zahtajeve sindikata da se otvore razgovori o povećanju osnovice najniže cijene rada sa 100, na 110 KM, a kako bi se neutraliziralo smanjenje plaća od 10 posto.

Istovremeno, sindikati ne prihvataju da se čeka pola godine, ali se razgovori nastavljaju, stav je obje strane.