Sindikati sutra na protestu u Doboju, vlada RS traži minimum procesa rada

F
FENA
20.12.2012. u 12:49
1
4
Sindikati sutra na protestu u Doboju, vlada RS traži minimum procesa rada
1
Sindikati sutra na protestu u Doboju, vlada RS traži minimum procesa rada
Za sutra je u Doboju najavljen prvi regionalni protest zaposlenih u obrazovanju, nauci, kulturi, policiji, državnoj upravi i pravosuđu, nezadovoljnih zbog smanjenja plaća u narednoj godini za deset posto.
S ovog jednosatnog skupa još jednom će uputiti upozorenje Vladi RS-a da neće prihvatiti smanjenje plaća i da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje stečenih prava.

Sindikati budžetskih korisnika RS-a najavili su regionalni štrajk zaposlenih u obrazovanju, policiji pravosuđu i upravi, zatim, i u Bijeljini, 28.decembra.

Zaposleni u obrazovanju mogli bi pribjeći još jednom vidu sindikalne borbe za prava radnika, da ne zaključe ocjene u prvom polugodištu.

-Ukoliko ove metode sindikalne borbe ne daju rezultate, zaposleni u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, 21.januara 2013.godine neće početi s nastavom. U štrajku će im se pridružiti i članovi sindikata radnika unutrašnjih poslova, uprave i pravosuđa, rekao je ranije predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić.

S druge strane, premijer RS-a Aleksnadar Džombić potvrdio je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je zadužio resorne ministre da revidiraju ili, gdje ih nema, usvoje uredbe o minimalnim uvjetima rada za vrijeme štrajka.

Džombić tvrdi da je minimum procesa rada zakonska obaveza te da će se o tome sutra izjasniti i Vlada i uputiti taj dokumnet na razmatranje i sindikalcima, jer radnici, kaže, moraju da znaju koje su njihove i obaveze za vrijeme štrajka.

- Bitno je da se definiraju minimalni uvjeti rada u eventulanom štrajku koji je najavljen 21. januara kako bi bili zaštićeni opći interesi građana te javna uprava mogla da funkcionira i pruža usluge građanima i privrednicima, kazao je entitetski premijer.

On tvrdi da „nisu slučajno“ Doboj i Bijeljina, kao gradovi u kojima je na vlasti opozicija, izabrani kao općine u kojima će se održati regionalni protesti sindikalaca, a nakon nedavnog okupljanja u Banjoj Luci.

Pretpostavlja da sindikati očekuju da se budžetskim korisnicima pridruže i drugi radnici, odnosno nezaposleni.

Smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru u RS-u Vlada je planirala uštede od 56 miliona KM u budžetu RS-a za narednu godinu, što sindikalci budžetskih korisnika ne prihvataju.

Džombić je, međutim, danas ponovio i da Vlada za narednih šest mjeseci ne prihvata zahtajeve sindikata da se otvore razgovori o povećanju osnovice najniže cijene rada sa 100, na 110 KM, a kako bi se neutraliziralo smanjenje plaća od 10 posto.

Istovremeno, sindikati ne prihvataju da se čeka pola godine, ali se razgovori nastavljaju, stav je obje strane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: