{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinutost zbog objavljivanja identiteta malodobne žrtve lanca prostitucije

F
17.3.2010. u 18:28
0
0
Zabrinutost zbog objavljivanja identiteta malodobne žrtve lanca prostitucije
0
Zabrinutost zbog objavljivanja identiteta malodobne žrtve lanca prostitucije
Udruženja/udruge BH novinari izrazilo je danas ozbiljnu zabrinutost zbog javnog objavljivanja identiteta i fotografija maloljetnice koja se spominje kao "žrtva lanca prostitucije" u okviru akcije policije Republike Srpske provedene u utorak na području Srebrenice i Bratunca.
Kako je saopćeno iz ovog udruženja, osim objavljivanja imena i prezimena maloljetne žrtve, više medija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj su objavili njenu adresu, naziv škole koju pohađa, imena roditelja i najbližih srodnika, čime su direktno ugroženi žrtva i njena porodica, te drastično prekršen Kodeks za štampu i Kodeks za uređenje radio i tv programa.

"Neprihvatljivo je da urednici medija, vođeni senzacionalističkim motivima i potrebom davanja politčkih i drugih konotacija krivičnom djelu čija je žrtva bila maloljentica, u potpunosti zanemare profesionalne i etičke standarde i time dodatno naruše ljudsko dostojanstvo maloljetne djevojke i dovedu u pitanje njenu sigurnost i sigurnost njene porodice", kaže se u saopćenju.

Udruženje/udruga BH novinari poziva urednike medija koji su otkrili identitet maloljetne žrtve da upute javno izvinjenje žrtvi i njenoj porodici. Također očekuju od Vijeća za štampu u BiH i Regulatorne agencije za komunikacije da hitno, u skladu sa svojim ovlastima, sankcioniraju neprofesionalno postupanje medija i dodatno stigmatiziranje žrtve prilikom izvještavanja o policijskoj akciji hapšenja osoba osumnjičenih za lanac prostitucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: