{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrinutost misije OSCE-a zbog medijskih izvještaja

F
18.3.2010. u 16:50
0
3
Zabrinutost misije OSCE-a zbog medijskih izvještaja
0
Zabrinutost misije OSCE-a zbog medijskih izvještaja
Foto: AFP/File
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je zabrinutost zbog nedavno objavljenih medijskih izvještaja o otvorenoj krivičnoj istrazi u vezi s optužbama za seksualno nasilje i trgovinu ljudima, kao i grubog zanemarivanja prava na privatnost maloljetne žrtve.
Misija OSCE-a smatra da nije riječ o usamljenom primjeru narušavanja prava žrtava, već je prije riječ o simptomu neodgovornog tumačenja dužnosti i odgovornosti medija.

Medijske kuće suviše često objavljuju ne samo imena ili fotografije žrtava nego i ostale informacije koje omogućavaju da se one lako identificiraju, a zanemarivanjem efekata takvog izvještavanja po žrtve i njihove porodice mediji zanemaruju osnovne etičke principe novinarske profesije i svoju obavezu da poštuju visoke etičke standarde u svakom trenutku i u svim prilikama, saopćeno je iz OSCE-a.

Ova međunarodna organizacija ističe da vrijednost i značaj takvih informacija o žrtvama za javnost ni u kom slučaju nisu važniji od obaveze da se zaštite privatnost i sigurnost žrtve te očuva integritet krivičnog postupka.

Misija OSCE-a ponovno izražava podršku medijima u njihovom nastojanju da ispune svoju dužnost i izvještavaju tačno, istinito i pošteno, uz primjenu potrebnog opreza, profesionalizma i obzira u izvještavanju o aspektima krivičnih postupaka koji se odnose na žrtve, posebno u slučajevima kada su te žrtve maloljetne osobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: