Vijeće za štampu
0

"Mediji nanijeli nenadoknadivu štetu djevojčici iz Bratunca"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dosadašnjim izvještajima većine printanih medija u BiH nanešena je nenadoknadiva šteta maloljetnoj žrtvi seksualne eksploatacije iz Bratunca, gdje se fokus izvještavanja pomjerio na dnevnu politiku umjesto na zaštitu maloljetne žrtve, što je još više pogoršalo tragičnu situaciju u kojoj se ona već nalazi, saopćeno je iz Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH.

Kako se navodi, posebno je to važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uvučena kao žrtve ili svjedoci .

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini konstatuje drastično kršenje Kodeksa za štampu BiH, Konvencije o pravima djeteta i Evropske konvencije o zaštiti žrtava trgovine ljudima, u izvještavanju većine štampanih medija u BiH o slučaju zloupotrebe maloljetnice u prostituciji u Bratuncu i Srebrenici.

Povodom ove situacije Vijeću za štampu u BiH se obratio veliki broj organizacija za zaštitu prava djeteta, ženskih NVO, građana i građanki iz BiH.

Žalbena komisija VZŠ u BiH razmatrala je pojedinačne žalbe na pisanje štampe povodom ovoga slučaja i konstatovala da je došlo do drastičnog kršenja Kodeksa za štampu BiH, posebno članova 11 – zaštita djece i maloljetnika, 4a – ravnopravnost spolova i poštivanje osobenosti i 9 – privatnost.

U ovom konkretnom slučaju radi se o o žrtvi koja pripada najranjivijem sloju društva i njenoj višestrukoj diskriminaciji, po osnovu uzrasta, spola i manjinske nacionalne pripadnosti.

Vijeće za štampu u BiH apelira na urednike štampanih medija da u izvještavanju o ovakvim slučajevima imaju pristup fokusiran na zaštitu maloljetne žrtve, da ni posredno niti neposredno ne otkrivaju njen identitet, aludiraju na njene karakterne osobine i ne izlažu je dodatnoj viktimizaciji, uvijek polazeći od interesa djeteta, kao što je naglašeno u Članu 11 Kodeksa za štampu BiH.

Posebno je to važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uvučena kao žrtve ili svjedoci.