{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obaveza zaštite identiteta djece žrtava zlostavljanja

F
15.2.2010. u 17:25
0
0
Obaveza zaštite identiteta djece žrtava zlostavljanja
0
Obaveza zaštite identiteta djece žrtava zlostavljanja
Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću su danas ocijenili da nadležni organi, ali i mediji u BiH ne poduzimaju dovoljno efikasne mjere radi zaštite identiteta djece u slučajevima kada su žrtve seksualnog iskorištavanja, trgovine i drugih vrsta zlostavljanja.
Ocjenjuje se da se na taj način propušta osigurati primjena najboljeg interesa djeteta kao jednog od osnovnih principa Konvencije o pravu djeteta, što se odražava i na njegov dignitet, saopćeno je iz institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Iako se u javnost u većini slučajeva ne iznosi puno ime maloljetnika, već samo inicijali, nerijetko se posredno otkriva identitet djeteta iznošenjem drugih podataka koji ga opisuju, svrstavaju ili obilježavaju, čime se zadire u dječiji privatan život, napada ugled i čast djeteta, smatraju ombudsmeni.

Ukazali su i na činjenicu da nadležni organi u međusobnoj pisanoj komunikaciji često navode pune podatke djeteta-žrtve, bez poduzimanja dovoljnih mjera da se osigura sigunost kako takva pisana korespodencija ne bi bila zloupotrijebljena.

Ombudsmeni BiH žele ukazati na činjenicu da je uvijek, bez izuzetaka, potrebno o djeci u svim situacijama izvještavati s dužnom pažnjom i oprezom, poštovati dostojanstvo i pravo svakog djeteta, uvažavati pravo na privatnost i zaštititi identitet djeteta bez obzira na to da li je u pitanju dijete koje je počinilac krivičnog djela ili je žrtva krivičnog djela ili možda dijete koje se nalazi u stanju teške socijalne potrebe.

Pozvali su nadležne organe i medije da u svim aktivnostima poduzmu adekvatne mjere radi osiguranja zaštite najboljeg interesa djeteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: