BiH
0

OSCE izrazio zabrinutost zbog izvještavanja medija o maloljetnicima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je duboku zabrinutost zbog nedavno objavljenih izvještaja pojedinih medija u vezi sa otvorenom krivičnom istragom koja je zaokupila veliku pažnju javnosti, a koja se odnosi na optužbe za seksualno nasilje i trgovinu ljudima, te grubim zanemarivanjem prava na privatnost maloljetne žrtve.

Nažalost, ovo nije usamljen primjer narušavanja prava žrtava, već je prije riječ o simptomu neodgovornog tumačenja dužnosti i odgovornosti medija, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Medijske kuće isuviše često objavljuju ne samo imena ili fotografije žrtava, nego i ostale informacije koje omogućavaju da se one lako identificiraju, rečeno je.

Zanemarivanjem efekata takvog izvještavanja po žrtve i njihove porodice mediji zanemaruju osnovne etičke principe novinarske profesije i njihovu obavezu da poštuju visoke etičke standarde u svakom trenutku i u svim prilikama.

Vrijednost i značaj takvih informacija o žrtvama za javnost ni u kom slučaju nisu važniji od obaveze da se zaštite privatnost i sigurnost žrtve te očuva integritet krivičnog postupka.

Misija OSCE-a izrazila je podršku medijima u njihovom nastojanju da ispune svoju dužnost i izvještavaju tačno, istinito i pošteno, ali uz primjenu potrebnog opreza, profesionalizma i obzira u izvještavanju o aspektima krivičnih postupaka koji se odnose na žrtve, posebno u slučajevima kada su te žrtve maloljetne osobe.