{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE izrazio zabrinutost zbog izvještavanja medija o maloljetnicima

F
19.3.2010. u 11:22
0
1
OSCE izrazio zabrinutost zbog izvještavanja medija o maloljetnicima
0
OSCE izrazio zabrinutost zbog izvještavanja medija o maloljetnicima
Foto: AFP/File
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je duboku zabrinutost zbog nedavno objavljenih izvještaja pojedinih medija u vezi sa otvorenom krivičnom istragom koja je zaokupila veliku pažnju javnosti, a koja se odnosi na optužbe za seksualno nasilje i trgovinu ljudima, te grubim zanemarivanjem prava na privatnost maloljetne žrtve.
Nažalost, ovo nije usamljen primjer narušavanja prava žrtava, već je prije riječ o simptomu neodgovornog tumačenja dužnosti i odgovornosti medija, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Medijske kuće isuviše često objavljuju ne samo imena ili fotografije žrtava, nego i ostale informacije koje omogućavaju da se one lako identificiraju, rečeno je.

Zanemarivanjem efekata takvog izvještavanja po žrtve i njihove porodice mediji zanemaruju osnovne etičke principe novinarske profesije i njihovu obavezu da poštuju visoke etičke standarde u svakom trenutku i u svim prilikama.

Vrijednost i značaj takvih informacija o žrtvama za javnost ni u kom slučaju nisu važniji od obaveze da se zaštite privatnost i sigurnost žrtve te očuva integritet krivičnog postupka.

Misija OSCE-a izrazila je podršku medijima u njihovom nastojanju da ispune svoju dužnost i izvještavaju tačno, istinito i pošteno, ali uz primjenu potrebnog opreza, profesionalizma i obzira u izvještavanju o aspektima krivičnih postupaka koji se odnose na žrtve, posebno u slučajevima kada su te žrtve maloljetne osobe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: