|

Za tri mjeseca sa sarajevskih ulica uklonjeno 119 agresivnih pasa

Za tri mjeseca sa sarajevskih ulica uklonjeno 119 agresivnih pasa
379
F
FENA
22.5.2016. u 09:42
118
komentara
379

dijeljenja
Za tri mjeseca sa sarajevskih ulica uklonjeno 119 agresivnih pasa Foto: Arhiv/Klix.ba
U prvom kvartalu ove godine KJKP "Rad" je putem poziva koje zaprima od građana u prosjeku evidentirao od tri do pet ujeda mjesečno bijesnih, bolesnih i agresivnih pasa, kazao je Feni portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić.
"KJKP 'Rad' je u prvom kvartalu ove godine, prema nalozima koje je dobio od Kantonalne veterinarske stanice uhvatio 119 agresivnih, bijesnih i bolesnih pasa (januar 25, februar 18, mart 49, april 27) i predao ih Veterinarskoj stanici na postupanje" - kazao je Ramić.

Naglasio je da je "KJKP Rad posrednik u obavljanju poslova Kantonalne veterinarske inspekcije".

"S obzirom na to da dnevno dobijemo u prosjeku 100 poziva u kojem se građani žale u mjestima u kojima žive, na agresivne, bolesne i bijesne pse, djelujemo u skladu s dopisima i nalozima koje dobijemo od Kantonalne veterinarske stanice", rekao je Ramić.

Kada veterinarske stanice pošalju dopise "Radu" o broju slobodnih mjesta u svojim jedinicama, tada se vrši planiranje hvatanja ovih pasa. Psi lutalice nisu stacionarni, mora se vršiti njihovo praćenje i kada se lociraju tek onda se pristupa hvatanju. Oni se poslije predaju Kantonalnoj veterinarskoj stanici na obradu. Kantonalna veterinarska stanica po preuzimanju uhvaćenih pasa nakon detaljnih pregleda odlučuje da li je taj bolesni, bijesni i agresivni pas za kastriranje ili eutanaziju koje se vrši u njihovim stanicama, pojašnjava Ramić.

"Nerijetko se dešava da ukoliko se pojavi situacija kakva je bila nedavno na Kovačima, gdje je čopor pasa lutalica napao djecu i turiste, u dogovoru s Veterinarskom stanicom i nadležnim inspekcijama i ministarstvima, promptno izlazimo na teren, hvatamo te pse i predajemo Veterinarskoj stanici na postupanje", istakao je Ramić.

Napomenuo je da je "KJKP Rad posrednik u obavljanju poslova hvatanja ovih pasa, gdje isključivo djeluje po nalogu Kantonalne veterinarske stanice".

"Činjenica da su kapaciteti veterinarskih stanica mali i stvarne potrebe premašuju nekoliko puta taj kapacitet, usko grlo je upravo prostor većeg kapaciteta (azil u Prači) koji bi riješio ovaj problem, zbrinuo na adekvatan način sve te uhvaćene pse i tretirao ih kako to Zakon u humanom postupanju sa životinjama nalaže do njihovog udomljavanja", kazao je Ramić.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...