BiH
0

Konaković: Analize krvi pokazale da je veliki broj uličnih pasa u Sarajevu zaražen opasnim bolestima

Piše: Er. M.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rezultati analiza krvi uličnih pasa u Sarajevu su uznemirujući s obzirom da su pokazali kako je veliki broj pasa nosilac zaraznih bolesti opasnih po ljude, kazao je za Klix.ba premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Nakon najavljene akcije uklanjanja pasa na području Kantona Sarajevo grupa građana ljubitelja pasa najavila je proteste ispred zgrade Vlade KS koji će se održati u ponedjeljak, 25. jula. Dok aktivisti upozoravaju kako se sa ulica uklanjaju i mirni psi, premijer KS podvlači da je riječ isključivo o uklanjanju bolesnih i agresivnih pasa.

Na pitanje kako komentariše najavljene proteste, Konaković je rekao da mu se čini kako su ti ljudi posljednjih godina uspjeli napraviti atmosferu zbog koje se veliki broj političara nije usuđivao reagovati kako bi riješio jedan od najvećih problema u Kantonu Sarajevo.

"Mi imamo strašne scene, počevši od napada na djecu i stare ljude, pa sve do dva sudska procesa u kojem jedno dijete ima dijabetes zbog napada pasa, a mislim da smo imali čak i jednu amputaciju", kazao je Konaković.

Istakao je da on predsjedava vladom koja se ne plaši bilo kakvog pritiska pa ni protesta, a svima onima koji imaju namjeru u ponedjeljak izaći na demonstracije poručio je kako je to njihovo demokratsko pravo.

"Sa mnom mogu razgovarati svi koji su zainteresovani i ja ću za njih naći vrijeme. Ipak, aktivnost koju smo mi pokrenuli intenzivnije u zadnjih mjesec dana nešto je sa čime ne planiramo stati. Angažovali smo veliki broj stručnjaka, veterinara i eksperata koji rade u veterinarskim stanicama, a psi se hvataju na human način, odnosno onako kako je Dogs Trust obučavao ljude", rekao je Konaković demantujući navode da se osobe zadužene za uklanjanje pasa nehumano ophode prema životinjama.

On je kazao kako se tokom aktivnosti došlo i do uznemirujućih informacija prilikom analiza krvi pasa koje su vršili Veterinarski fakultet i Veterinarska stanica u Sarajevu.

"Analize krvi ukazuju da na sarajevskim ulicama osim agresivnih pasa ima i veliki broj pasa koji su nosioci zaraznih bolesti opasnih po ljude. O tome ćemo imati više informacija naredne sedmice kada se pristupi detaljnijoj analizi informacija", rekao je Konaković.

Premijer KS ističe i da više ne postoji nikakva dilema da je konačno došlo vrijeme za ozbiljniju akciju kako bi se spriječilo sve ono što se već dugi niz godina moglo vidjeti na sarajevskim ulicama.

"Samo u prvih šest mjeseci ove godine oko 350 naših sugrađana potražilo je pomoć nakon ugriza ili napada pasa. Zamislite samo koliko ih nije tražilo pomoć, a bilo je napadnuto? To je informacija koja nam više ne ostavlja nikakav prostor za bilo kakvo dvoumljenje", poručio je Konaković.

Dodaje kako Vlada KS apsolutno zagovara rješavanje ovog problema na zakonom propisan i human način, ali da ih pritisci poput protesta apsolutno ne zanimaju.

"Mi ćemo ovu aktivnost nastaviti još jače i svi koji budu nosioci bilo kakvih zaraznih bolesti ili budu pokazivali znakove agresivnosti bit će uklonjeni sa sarajevskih ulica", kazao je.

Na kraju razgovora rekao je kako vlastima zakon uopće nije vezao ruke, kako to obično predstavljaju "pojedini lažni zaštitnici pasa koji nemaju nijednog udomljenog psa u svojoj kući".

"Zakon ima dvije strane i on predviđa i ove situacije u kojima je to štetno po okolinu. Ta situacija je eskalirala i trebala je bit rješavana još davno", kazao je Konaković.

Zaključio je da je Vlada KS pokrenula aktivnosti o kupovini azila i rekonstrukciji postojećih kapaciteta za što će biti izdvojeno oko milion KM za tranzitno prihvatilište.

"U njemu će svi članovi NVO sektora i pojedinci moći udomljavati pse, ali neće ih moći udomljavati pa vraćati na ulice. Mi se bavimo sistemskim rješavanjem ovog problema i ne pada nam napamet da zbog nekog protesta zaustavimo rješavanje problema koji za rezultat ima svakodnevne napade na građane, ali i turiste u ovom kantonu", zaključio je Konaković.