BiH
125

Sve više napuštenih vlasničkih pasa: Zaštita pacijenta nakon ugriza košta 2.000 KM

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Od početka godine do danas 52 osobe sa područja Tuzlanskog kantona pretrpjele su ugrize životinja, najčešće pasa.

Ovom problemu koji je najprimjetniji u Tuzli potrebno je što prije stati u kraj, smatraju u Zavodu za javno zdravstvo TK

Kako je za Klix.ba kazala epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK Azra Džaferagić-Franca, na tuzlanskim ulicama pored pasa lutalica u posljednje vrijeme sve je primjetnije prisustvo i napuštenih vlasničkih pasa. Oni su izrazito agresivni jer nisu adaptirani na život vani, te veoma teško podnose i glad.

"Među psima lutalicama primijetili smo i njegovane rasne pse, što nam ukazuje da mnogi vlasnici svoje kućne ljubimce, nakon što ih se zasite, puste na ulicu. U proteklom periodu imali smo evidentiran ugriz tornjaka na ulici. Nemoguće je da se taj pas rodio na ulici", kaže Džaferagić-Franca.

U 2015. godini zabilježeno 410 ugriza

U 2015. godini na području TK zabilježeno je 410 ugriza, no sve češće su u pitanju ugrizi pasa iz čopora.

U slučaju ugriza od strane takvog psa medicinsko osoblje u Zavodu za javno zdravstvo TK odmah započinje vakcinaciju, s obzirom da postoji mogućnost lakšeg održavanja virusa u čoporu.

Naša sagovornica ističe i da jedno provođenje postekspozicijske antirabične zaštite za pacijenta prosječne tjelesne težine od 80 kilograma košta blizu 2.000 KM.

"Vakcinacija podrazumijeva aplikaciju seruma i vakcine prema uobičajenim shemama u zavisnosti od anamnestičkih podataka. Doza se određuje na osnovu težine pacijenta. Serum za antirabičnu zaštitu aplicira se kao 21 jedinica na kilogram tjelesne težine. Tako bi osoba od 80 kilograma trebala primiti 1.600 jedinica, što u konačnici košta oko 2.000 KM", pojašnjava epidemiologinja.

S obzirom da je zaštita od bjesnoće regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, troškovi provođenja postekspozicijske antirabične zaštite idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Nedovoljan broj seruma

Ova problematika uvećana je činjenicom da u FBiH nema dovoljan broj seruma za antirabičnu zaštitu.

Naime, u prethodnim godinama serum je nabavljan iz Imunološkog zavoda Hrvatske, međutim, njihovim obustavljanjem proizvodnje otežana je i mogućnost nabavljanja novih jedinica.

"Mi trenutno u Zavodu imamo dovoljan broj vakcina, ali kada je u pitanju serum primjetno je pomanjkanje. To pomanjkanje je malo i vještačke prirode, jer su sva zbivanja sa Imunološkim zavodom u Hrvatskoj to prouzrokovala. Postoje farmaceutske kuće koje proizvode serum, ali je činjenica da je on po nešto višoj cijeni u odnosu na one iz Hrvatske", kaže Džaferagić-Franca.

Jedan od načina rješavanja problema pasa lutalica na gradskim ulicama u Zavodu za javno zdravstvo TK vide u hvatanju pasa, te odvođenju u Veterinarsku stanicu Tuzla. Nakon tretmana psi se potpuno zdravi šalju u azil za pse, ukoliko ima mjesta.

U tuzlanskom azilu za pse trenutno ima oko 750 pasa. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK smatraju da će ovakav vid rješavanja problema efektnije rezultate imati tek u narednim godinama. Ističu i da je potrebna mnogo veća odgovornost vlasnika pasa.