Kanton Sarajevo
48

Zbog pojačane vakcinacije protiv morbila odgođena ljekarska uvjerenja za prvačiće

L. S.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Zbog pojačane kampanje vakcinacije djece protiv morbila u Kantonu Sarajevo odgođaju se sistematski pregledi za upis djece u prve razrede.

Ministarstvo zdravstva KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS obavještavaju javnost da pri upisu djece u prvi razred osnovnih škola u KS za školsku 2024/2025. godinu, kao obaveznu dokumentaciju roditelji trebaju priložiti i ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta i zdravstvenom statusu.

Ipak, imajući u vidu da se u Domovima zdravlja, osim redovne vakcinacije, obavlja i pojačana vakcinacija djece protiv morbila te da su kapaciteti zdravstvenih ustanova usmjereni i na taj segment usluga, roditelji će ljekarska uvjerenja djece za polazak u školu dostaviti naknadno, tačnije tokom mjeseca marta, aprila i maja tekuće godine.

Iz Vlade KS ranije su zahvalili roditeljima koji su se odazvali pozivu i doveli svoju djecu na vakcinaciju, prepoznajući njenu važnost kao jedinu metodu zaštite djece od ozbiljnih infekcija. Pozvali su i roditelje nevakcinisane djece da to učine, jer je to najviše što mogu uraditi za svoju djecu, spriječiti širenje bolesti i moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja.