Narodna skupština RS-a
53

Za SNSD provjera imovine "nova inkvizicija", SDS ukazuje na strah vlasti

FENA
Dvodnevna burna rasprava o Nacrtu zakon o ispitivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj, koji je predložila Srpska demokratska stranka, nije pomirila stavove stranaka vladajuće većine i opozicije.

Iz SNSD-a su i tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a ponovo osporavali ustavnost zakona, posebno potecirajući da je nezanita odredba „o upadu u stan“, dok u SDS-u tvrde da je SNSD "uhvatio strah“.

Stav da je „jedan od najkritičnijih“ članova SDS-ovog zakona onaj koji govori o upadu stanova radi utvrđivanja vrijednosti nepokretnih stvari, potencirao je ponovo predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, ali mu je replicirao poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak ističući da nije citirao sve stavove iz tog člana i da pretres stanova vrše i po sadašnjem Zakonu o krivičnom postupku za to nadležni organi, među kojima i MUPRS-a.

-Za ulazak u stan mora se imati saglasnost nadležnih organa, a to je sud, tužilaštvo, policija...- kazao je Glamočak i naveo da ne stoje tvrde da je zakon u koliziji s Ustavom, te da to nije osporila ni Vlada RS-a u svom mišljenju.

-Vrijeme je da se ovakav zakon usvoji u RS i da on zaživi - kazao je Glamočak.

S druge strane, poslanik SNSD-a Siniša Dodik ustvrdio je da SDS ovim zakonom „napravio jednu novu inkviziju, samo su sprave malo modernije“, te dodao da se nada da će se ovaj zakon, ali "provodiv", usvojiti što prije, kako bi se „napokon stalo u kraj spekulacijama i upiranju prsta u nekog“.

Iz SDS-a su odbacili i tvdnje SNSD-a da nije dobro što je zakon tiče imovinskog cenzusa od 500.000 KM, na dan sticanja imovine te da je zakon „proganjanje vještica“.

Poslanik te stranke Radomir Pašić pitao je vladajuću stranku zašto, ako su sve te njihove izjave tačne, potvrđuju da će podržati za njih sporni zakon.

-Pozicija nema polititičke hrabrosti da ne podrži ovaj zakon - kazao je Pašić i upitao aktuelnu vlast zašto zakon nisu oni donijeli u proteklih sedam godina.