BiH
0

U RS-u načelno svi za borbu protiv korupcije

Anadolija
I drugi dan skupštinske rasprave o SDS-ovom nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine protiče u žučnoj polemici pozicije i opozicije o tome ko u Republici Srpskoj jeste ili nije za borbu protiv kriminala i korupcije.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica istakao je da je RS potreban „ovaj zakon da oni najveći pokažu koliko im je u interesu zaštita RS“.

Poslanici SDS-a u diskusijama su isticali da u RS-u već postoji set antikoruptivnih zakona koji se ne provode, pa su stoga mišljenja da vlast ne želi ni ovaj zakon.

"Veoma je težak i ružan osjećaj da su ljudi u RS-u uvjereni da se kriminal i korupcija isplate, jer se ne kažnjavaju oni koji krše zakone, što je samo dodatni razlog da su svi zajedno u ovoj Narodnoj skupštini spremni usvojiti Zakon o utvrđivanju porijekla imovine", izjavio je poslanik SDS-a Nenad Stevandić.

Poslanici SNSD-a i ministri u Vladi RS-a ističu da su i oni za borbu protiv korupcije, ali da "ponuđeni zakon nije kvalitetan“.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo nazvao je ovaj zakon "političkim pamfletom za tobožnju borbu protiv korupcije".

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica dodao je da se „ovim zakonom u javnosti stvara klima da je samo SDS borac protiv kriminala i korupcije, te da su svi koji su protiv ponuđeng zakona i protiv borbe protiv kriminala“.

"Ovim svim se stvara klima lova na vještice, te zanemaruje činjenica da u SNSD-u postoji politička volja za obračun s kriminalom", dodao je Mazalica.

Ističući da iz SNSD-a nije upućen nijedan konstruktivan prijedlog kako zakon poboljšati, u opoziciji je sve jače uvjerenje da će vladajuća koalicija u RS-u ovaj zakon podržati samo u formi nacrta, ali da neće dati zeleno svjetlo da on zaživi u praksi.