BiH
1

Čavić: SNSD očekuje da se u javnoj raspravi potvrde njihove tvrdnje da je SDS-ov zakon loš

FENA
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Poslanik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić smatra da je SNSD danas podržao Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je predložio SDS, ali da očekuju da se u stručnoj raspravi potvrde njihove tvrdnje da je namjera dobra, ali je zakon loš i ne zaslužuje dalju proceduru usvajanja.

Čavić je iznio stav da je trebalo podržati zaključak da se nacrt ovog zakona uputi i u javnu, a ne samo u stručnu raspravu, ali to skupštinska većina nije podržala.

-To nije dobro, jer kolikogod stručnjaci treba da kažu svoj stav da bi se zakon poboljšao, bilo je važno i da se utvrdi javni značaj, budući da i građani mogu dati dobre sugestije na ovaj zakon, kazao je Čavić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On kaže da je SNSD-ovo izbjegavanje javne rasprave upravo zbog toga što bi i javnost bila upućena u ovaj prces i građani bi mogli da iskažu koliko su zainteresirani da se dođe do realizacije zakona o ispitivanju porijekla imovine.

-To bi stajalo i u skupštinskom izvještaju o provednoj javnoj raspravi i to bi za njih predstavljalo problem, kazao je predsjednik DP-a.

Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je uime Srpske demokratske stranke predložio poslanik Vukota Govedarica, i o kojem je vođena oštra rasprava, usvojen je danas gotovo jednoglasno u Narodnoj skupštini RS-a.

Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a.

Iz SDS-a su kazali da je cilj predlaganja ovog zakona da se pokaže da li ima političke volje za usvajanje ovakvog zakona u RS-u, dok su u SNSD-u tokom rasprave ostali pri tvrdnjama da je zakon neprovodiv, ali su mu na kraju dali podršku.

O ovom zakonu, i nakon dvodevne burne rasprave nisu pomireni stavovi SNSD-a i SDS-a, bit će provedena stručna rasprava u trajanju od 60 dana, dok je odbijen prijedlog da se održi i javna rasprava u istom roku.