|

Usvojen SDS-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine

Usvojen SDS-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine
0
F
FENA
31.1.2013. u 15:22
3
komentara
0

dijeljenja
Usvojen SDS-ov zakon o ispitivanju porijekla imovine
Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je uime Srpske demokratske stranke predložio poslanik Vukota Govedarica, o kojem je vođena oštra rasprava, usvojen je danas gotovo jednoglasno u Narodnoj skupštini RS-a.
Tokom glasanja samo je jedan poslanik bio suzdržan, dok je njih 70 podržalo usvajanje ovog zakona koji je izazvao suprotstavljene stavove SNSD-a i SDS-a.

Iz SDS-a su kazali da je cilj predlaganja ovog zakona da se pokaže da li ima političke volje za usvajanje ovakvog zakona u RS-u, dok su u SNSD-u tokom rasprave ostali pri tvrdnjama da je zakon neprovodiv, ali su mu na kraju dali podršku.

O ovom zakonu, i nakon dvodevne burne rasprave nisu pomireni stavovi SNSD-a i SDS-a, bit će provedena stručna rasprava u trajanju od 60 dana, dok je odbijen prijedlog da se održi i javna rasprava u istom roku.

Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine se odnosi na imovinu stečenu poslije 1.aprila 1992.godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine, koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM, na dan sticanja imovine.

Zakon o ispitivanju porijekla imovine u RS-u odnosi se, prije svega, na zvaničnike, sve nosioce političkih funkcija, bez obzira na kojem su nivou vlasti, a koji su te funkcije vršili od 1.januara 1992.godine. Obuhvata sve funkcionere koji su državljani RS-a.

Poslanici su danas podržali i Zakon o organskoj proizvodnji, o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS-u, te nacrte zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, o nusproizvodima životinjskog porijekla, te set zakona koji se tiču rada fondova Investiciono-razvojne banke RS-a i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...