Bitni nedostaci
5

Za migrante u Salakovcu obezbijeđena sredstva za tri mjeseca, problem voda i zdravstvena zaštita

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Stanje u Izbjegličkom centru Salakovac je stabilno, sredstva za osnovne potrebe od strane Crvenog križa osigurana su za naredna tri mjeseca. Problem je zagađenost vode koju trpe i građani okolnih mostarskih mjesta, kao i nepostojanje sporazuma o specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti.

Edin Denjo, voditelj Centra kaže nam kako je danas u Salakovcu boravio Tomas Boček, specijalni predstavnik Vijeća Evrope za azil i migracije, pogledao kamp te izrazio zadovoljstvo s onim što je vidio.

"Trenutno je 147 migranata u Centru, nema više niti jedan samac, sve su to porodice. Brojno stanje ovisi od stalnih dolazaka i odlazaka. UNHCR u Sarajevu ima info pult gdje se migranti mogu obratiti i zatražiti smještaj. Oni onda zovu naše nadležno ministarstvo i ako zahtjev odobre, migranti se nama prebacuju", kaže Denjo.

Izbjeglički centar smješten je u sjevenom dijelu Mostara i trpi posljedice problema s pitkom vodom kao i građani okolnih mjesta, o čemu je naš portal već pisao.

"Do petka sam naložio da se voda prokuhava i podijelili smo nešto vode za piće. U petak bi se trebalo znati više oko toga kakvu vodu Vodovod isporučuje u Centar", kazao je Edin Denjo, posebno zahvalan doprinosu Crvenog križa.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara kaže nam da je stanje relativno dobro, da su se pojavili donatori spremni da pomognu.

"Sve je još uvijek na obećanjima, ali čvrstim, da za naredna tri mjeseca ne bi trebalo biti problema oko hrane i higijenskih potrepština. Znajući da smo iscrpili vlastite zalihe i domaće donatore, dosta smo se bazirali na strane organizacije koje rade s migrantima, tako smo postigli sporazum i s IFRC koji je odobrio značajna sredstva", izjavio je Kajtaz.

Kaže nam kako je brojno stanje stalno od 160 do 200, jedni dolaze, drugi odlaze.

"Mi osiguravamo tri obroka i higijenu, a od jutros i vodu jer je Izbjeglički centar pogođen sa zagađenošću vode kao i obližnja naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani. Upravnik Denjo nas je informisao, te smo poslali flaširanu vodu", kaže Kajtaz.

Zdravstvena zaština je osigurana na nivou primarne zdravstvene zaštine i ljekari iz Južnog logora dolaze dva puta sedmično.

"Specijalistička obrada još nije dogovorena, to je problem koji tek treba riješiti. Imamo trudnicu koja treba da rodi na carski rez, a postavlja se pitanje ko će to da plati", kazao nam je na kraju.