|

Za kupovinu udžbenika roditelji u BiH moraju izdvojiti minimalno 200 KM, sve češće razmjene i kupovina polovnih

Za kupovinu udžbenika roditelji u BiH moraju izdvojiti minimalno 200 KM, sve češće razmjene i kupovina polovnih
117
Klix.ba
25.8.2017. u 16:51
159
komentara
117

dijeljenja
1/13 Prodaja polovnih knjiga u Zenici (Foto: Klix.ba)
2/13 Razmjena udžbenika u Mostaru (Foto: Klix.ba)
3/13 Mostarska knjižara Svjetlost-Sars (Foto: Klix.ba)
4/13 Mirsad Šahinović (Foto: Klix.ba)
5/13 Prodaja polovnih knjiga u Zenici (Foto: Klix.ba)
6/13 Foto: Klix.ba
7/13 Prodaja polovnih knjiga u Zenici (Foto: Klix.ba)
8/13 Knjižara "Svjetlost" u Goraždu (Foto: Klix.ba)
9/13 Foto: Klix.ba
10/13 Foto: Klix.ba
11/13 Foto: Klix.ba
12/13 Foto: Klix.ba
13/13 Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Nova školska godina koja je na pragu roditeljima donosi nove brige i troškove. Za opremanje djece za školu i kupovinu udžbenika svake godine je potrebno izdvojiti sve više novca pa se roditelji, naročito oni sa dvoje ili više djece, nerijetko odlučuju za kupovinu polovnih knjiga.
Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći koliko će zvanično koštati priprema učenika za nove školske pobjede u septembru, ali vođeni iskustvima ranijih godina roditelji nam kažu da je u prosjeku za jedno dijete potrebno izdvojiti blizu 400 KM.

Kada je riječ o nabavci udžbenika za osnovce, iz tuzlanske knjižare Hamidović za Klix.ba su kazali da, u zavisnosti od izdavača, cijena jedne knjige iznosi okvirno 10 maraka, dok roditelji za radnu svesku moraju izdvojiti osam. Za engleski jezik udžbenici su znatno skuplji i cijene se kreću od 17 do 22 KM, dok je radna sveska 14 maraka. U konačnici, roditelji će za jednog osnovca, prema trenutnom cjenovniku, morati izdvojiti do 170 maraka za nabavku kompleta udžbenika.

"U odnosu na osnovce, za učenike u srednjoj školi cijena udžbenika se kreće od 10 do 17 maraka, dok je cijena kompletne literature za engleski jezik od 35 KM", istakli su iz knjižare Hamidović.

S obzirom na broj udžbenika u srednjoj školi, roditelji će, prema trenutnom cjenovniku morati izdvojiti do 230 KM.

Pored nabavke udžbenika, pred roditeljima je i kupovina školskog pribora za koji moraju izdvojiti i do 100 maraka. Osim sveski koje koštaju i do tri KM, potrebno je kupiti i pernicu koja s bojicama i olovkama u paketu košta okvirno 10 KM, zatim geometrijski pribor do tri KM, za tempere je potrebno izdvojiti blizu šest maraka.
Oni koji se odluče za nabavku novog školskog ruksaka iz novčanika će morati izvaditi od 35 do 70 maraka.

Nakon obilaska knjižara u Sarajevu, računali smo, uporedili cijene i došli do podatka da je roditeljima za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu (kupovina udžbenika i osnovnog školskog pribora) potrebno 200 KM.

Najviše novca za udžbenike morat će izvoditi oni čija djeca ove godine kreću u sedmi i osmi razred jer djeca u tim razredima imaju najviše predmeta, a najmanje roditelji djece nižih razreda. Ako uz udžbenike kupite i školski pribor, ruksak, opremu za likovno i tjelesni odgoj, morat ćete izdvojiti blizu 400 KM.

Najteže je roditeljima sa dvoje ili više djece pa se mnogi odlučuju za kupovinu polovnih udžbenika.

Razmjene udžbenika u ZeniciMirsad Šahinović iz Zenice već 20 godina na ulici prodaje polovne knjige koje otkupi od roditelja ili učenika. Ističe kako zarada nije u prvom planu te da se samo trude pomoći roditeljima.

"Trudimo se koliko možemo da pomognemo i sebi i roditeljima - mi da zaradimo, a oni da uštede novac. Cijene knjiga su uglavnom po 5 KM, a radne sveske po 2-3 marke, zavisno koja je i za koji razred", izjavio je Šahinović te dodao da roditelji uglavnom na njegovom štandu za sve knjige potroše od 50 do 70 KM.

Dodao je da ministarstva svakodnevno dodatno opterećuju roditelje novim knjigama koje zahtijevaju od djece, a kojih nema dovoljno na tržištu.

U brojnim zeničkim školama svake godine udruženja roditelja organizuju razmjenu udžbenika prije početka ili u prvim danima školske godine, kako bi smanjili svoje troškove. Katolički školski centar u Zenici svake godine za svoje učenike osigura besplatne udžbenike, dok roditelji uglavnom trebaju kupiti zbirke zadataka ili radne sveske koje koštaju do 10 KM.

U BPK udžbenici skuplji za po 2 KMU goraždanskoj knjižari Svjetlost udžbenici su u prodaji već nekoliko dana, a u odnosu na cijene od prošle godine pojedini udžbenici su poskupjeli za dvije marke po udžbeniku.

"Sad za sad je sve u kompletu, jedino engleski jezik treba doći. Pojedini roditelji čekaju šta će reći u školama, da li će kupiti radne sveske ili neće, zato i nema gužve. Svi se prilagođavaju prošlogodišnjem programu, a uzimaju i polovne knjige", kaže Sead Žigo iz knjižare Svjetlost.

Razlog zbog kojeg se sve više kupuju polovni udžbenici jeste ekonomske prirode, posebno u porodicama sa dvoje i više školaraca, za čije opremanje treba znatna suma novca.

"Za prvi razred udžbenici su besplatni, a od drugog do osmog razreda cijene varijaju od 200 KM, najskuplji je deveti razred. Što se tiče školskog pribora ili ruksaka, zavisi kako se ko snađe, cijene su ostale prošlogodišnje, isto je sve, samo što se ljudi prilagođavaju prema svom džepu", dodaje Žigo.

Sve više roditelja kupuje polovne knjigeArisa Đukić iz mostarske poslovnice Svjetlost-Sars kazala nam je da se sve više roditelja odlučuje za polovne knjige te da ima dosta onih koji kupuju samo jedan dio potrebnih udžbenika jer su ostale kupili polovne. Na društvenim mrežama možete pronaći brojne grupe za prodaju i razmjenu udžbenika, a prodaja polovnih udžbenika nerijetko bude organizirana i u školama.

"Sve naravno zavisi od razreda do razreda. Za jednog prvačića knjige mogu koštati 60 KM, dok su za deveti razred i do 190 KM. Ruksaci su od 30 do više od sto maraka, u zavisnosti od specifikacija. Suprotno od udžbenika, prvačićima treba više pribora nego učenicima devetog razreda, jer oni mnogo crtaju, različitim tehnikama, i sve kupuju duplo. Sve isto moraju imati i kući i u školi, jer takva je praksa ovdašnjih škola", kaže nam Đukić, navodeći da u prosjeku, bar za početak, za pribor treba izdvojiti bar 50 KM.

Što je viši razred, to je veći broj udžbenika, jer je obično veći broj predmeta. Cijene po mostarskim knjižarama mijenjaju se skoro svake godine, a ove godine je do sada najeftiniji izdavač Vrijeme iz Zenice cijene svih svojih udžbenika povisio za dvije marke. Najskuplji udžbenici su skoro uvijek udžbenici stranog jezika jer su oni uvozni. Teško je generalizirati, ali troškovi za učenike srednjih škola su u prosjeku 50 posto viši, kako za udžbenike, tako i za pribor.

Slične cijene i u RS-uNa osnovu podataka koje smo dobili u nekoliko knjižara u Banjoj Luci, roditelji u ovom entitetu moraju izdvojiti najmanje 150-200 KM da bi opremili dijete za školu.

"Udžbenici za treći razred koštaju 90, a za četvrti 98 maraka. Komplet udžbenika za peti razred je 94, za šesti 103, za sedmi 109, za osmi 136, a za deveti 126 maraka. Najjeftinije sveske koštaju 0,35 KM, olovke 0,30, bojice 1,5 KM, vodene bojice 2 KM, tempere 3 KM, šestar 2 KM, flomasteri 3, blokovi za crtanje 0,5, a hemijske olovke 0,7 KM. Pernice koštaju od 4 do 17 KM. Slično je i s torbama – njihove cijene se okvirno kreću od deset pa do 70 KM", rekli su nam u knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS u Banjoj Luci.

Banjalučanka Vesna Jokić nam je rekla da ove godine sprema dva školarca.

"Kćerka je treći razred gimnazije, a sin ide u osmi i moramo kupiti sve knjige, a to bez 350-400 maraka nije moguće. Pribor imaju od prošle godine, nećemo uzimati ništa, ali uvijek iskrsne neki nepredviđeni trošak, patike, jakna ili nešto treće. Veliki je to trošak za nas, ali šta možemo", kaže Vesna.

Cijene udžbenika za srednje škole iznose 10 KM po udžbeniku, odnosno za komplet udžbenika treba izdvojiti od 130 do 150 KM, ne računajući strane jezike.
Prijavi grešku


Komentari (159)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...