Mišljenja podijeljena
33

Majka prvačića pokazala sadržaj školskih udžbenika u Hrvatskoj: Imaju li smisla?

I. B.
Snimak je izazvao podijeljena mišljenja (Foto: Screenshot)
Snimak je izazvao podijeljena mišljenja (Foto: Screenshot)
Majka jednog prvačića pokazala je na internetu sadržaj hrvatskih školskih udžbenika svoga sina, pritom ukazavši na neke stvari koje ona smatra besmislenim. Objava je skupila dosta pregleda, a reakcije korisnika su bile podijeljene.

Korisnica TikToka Loreta Bačić podijelila je na svom profilu snimku u kojoj se osvrnula na pojedine detalje koje djeca uče iz udžbenika za prvi razred osnovne škole.

"Stvari u udžbenicima prvog osnovne koje totalno imaju smisla", ironičan je natpis na početku njenog snimka.

@zloreta

Sretan povratak (polazak) u školske klupe 💜

♬ Che La Luna - Louis Prima with Sam Butera & The Witnesses

Kao prva stvar na popisu našao se grb Hrvatske sa prvim kvadratićem u crvenoj boji. Od djece se traži da dovrše crtež, tačnije, oboje ga, a Loreta je istakla da je ovo primjer kako djeca "odmah uče".

Inače, oko ovoga se često polemiše u susjednoj zemlji. Na zvaničnoj zastavi Republike Hrvatske prvo polje šahovnice je crveno, dok se šahovnica s prvim bijelim poljem, smatra simbolom ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Sljedeća stvar koju je Loreta navela je "učenje o tehnologiji koja se ne koristi od 2000." a prikazuju se fotografije uređaja poput digitalnog fotoaparata, kamere i mikrofona za računar.

Zatim, navela je riječi "grob", "izdaja" i "razapet" koje se spominju u udžbeniku vjeronauke, ali i učenje o kuni, kako je ona istakla, "valuti koja više neće postojati".

Loreta je spomenula i učenje o emotikonima - "koje i kada koristiti", dok je za kraj navela "rasne stereotipe" koji se nalaze u udžbeniku za Engleski jezik. Tu se navodi kako je djetetu iz Australije omiljena životinja klokan, onom iz Španije bik, a djetetu iz Kine panda.

Snimak je od objavljivanja pogledalo preko 227 hiljada ljudi, a mišljenja roditelja bila su podijeljena.

Dok su se neki složili sa majkom i isticali da im je žao djece te da, između ostalog, sa 7 godina "ne moraju znati šta je razapinjanje", drugi su bili mišljenja da ne vide ništa neobično u udžbenicima i da su ljudi "postali preosjetljivi".

"Primjer kako od normalnih stvari napraviti dramu. Jadna učiteljica kojoj vi sjedite na roditeljskom", zaključio je jedan korisnik.