"Vaš predsjednik"
78

Vukanović šokiran Dodikovim pismom prvačićima koje se našlo u udžbenicima za prvi razred

S. M.
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović kritikovao je predsjednika RS-a Milorada Dodika čije se pismo, upućeno prvačićima, kako tvrdi, našlo u novom udžbeniku za prvi razred.

Prvačićima u RS-u je na početku školske godine podijeljena "Cvrčkova azbučica" kao jedini udžbenik za prvi razred i osnovno sredstvo za rad u nastavi.

"Ni mala i nevina dječica, prvačići koji su tek pošla u školu, nisu nažalost pošteđeni zloupotreba u političke svrhe. O tome svjedoči i skandaloznom pismo koje su prvačići dobili uz slikovnicu za prvi rezred osnovne škole", rekao je Vukanović.

Udžbenik je štampao Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, a na prvoj stranici je naglašeno kako je udžbenik podijeljen besplatno prvačićima zahvaljujući Vladi Republike Srpske, predsjedniku Miloradu Dodiku i Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport.

"Najšokantnije je što je uz udžbenik podijeljeno i pismo, napisano krasnopisom, lijepim pisanim ćiriličnim slovima, koje je potpisao Milorad Dodik potpisujući se kao 'vaš predsjednik'", kazao je Vukanović.

Dodao je da ovo predstavlja nevjerovatnu drskost i zloupotrebu djece u političke svrhe, koja pokazuje da se ne preza ni od čega kako bi se vodila propaganda.

"Ovo je veliki skandal, ali i bruka i sramota svih, prije svega nedostojne ministarke prosvete, koja bi zbog ovog skandala i zloupotrebe šestogodišnjaka, trebala da podnese ostavku. Od koga je, previše je. Ovo je stvarno bruka i sramota svih nas, i nadam se da će nam djeca oprostiti kad porastu, jer bar su oni trebali biti pošteđeni blata i ne biti sredstvo za manipulacije i propaganda", rekao je Vukanović.

Istakao je kako očekuje da se o svemu oglasi ombdusman za djeci i druge institucije za zaštitu prava djeteta jer su ovakve stvari nedopustive.