{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Za izbor hrvatskog člana Predsjedništva krivac je HDZ BiH"

F
3.5.2010. u 15:57
0
8
"Za izbor hrvatskog člana Predsjedništva krivac je HDZ BiH"
0
"Za izbor hrvatskog člana Predsjedništva krivac je HDZ BiH"
Mladen Ivanković Lijanović
U Širokom Brijegu danas je održan sastanak predstavnika stranaka potpisnica Kreševske deklaracije na kojem nisu sudjelovali predstavnici HDZ-a BiH i predstavnici HKDU-a.
Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović izjavio je nakon sastanka, čiji je on bio domaćin, kako se danas razgovaralo o konsolidaciji hrvatske politike vezano za predstojeće izbore, ustavnim promjenama te o popisu stanovništva.

Što se tiče nedolaska predstavnika HDZ-a BiH i HKDU-a BiH, Ivanković Lijanović je kazao da to govori kako više Hrvati ne mogu kriviti Bošnjake za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, već kako je za to "krivac" HDZ BiH.

"HDZ BiH koji je prihvatio Ustav BiH ovakav kakav jeste, omogućio je da drugi biraju hrvatskog člana Predsjedništva, a današnjim nedolaskom na sastanak odbili su bilo kakav dogovor s hrvatskim strankama kako bi imali zajedničkog kandidata", kazao je Ivanković Lijanović.

Po njegovim riječima, na hrvatskoj političkoj sceni stvorena su dva hrvatska politička bloka i to na jednoj strani HDZ BiH, a na drugoj strani HDZ 1990 i HSP BiH.

"Narodna stranka Radom za boljitak će, nakon izbora u svim kantonima s hrvatskom većinom, podržati HSP BiH i HDZ 1990 kako bi se mogle formirati izvršne vlasti. Te su dvije stranke programski bliže Narodnoj stranci Radom za boljitak nego je to HDZ BiH", kazao je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak

Kada je riječ o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Ivanković Lijanović je kazao kako je Narodna stranka Radom za boljitak prihvatila kriterije koje je predložio HDZ 1990 i kako će pokušati kroz stranačke dogovore doći do jednog kandidata.

Govoreći o ustavnim promjenama, Ivanković Lijanović je kazao kako su se sudionici današnjeg sastanka složili kako svi moraju ostati privrženi Kreševskoj deklaraciji, a kada je riječ o popisu stanovništva dogovoreno je kako u popis treba ući nacionalna, etnička i vjerska pripadnost.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nakon sastanka je kazao kako su dogovorena načela koja bi trebao ispunjavati kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva. Po njegovim riječima, kandidat mora imati osobni, profesionalni i politički integritet, mora imati političko iskustvo i ne smije biti ili je bio dio represivnog sustava iz vremena bivše države.

Govoreći o Kreševskoj deklaraciji, Ljubić je kazao kako je ne smije niko kompromitirati te da ima neprolaznu vrijednost.

Govoreći o mogućnosti kandidature jednog predstavnika hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić izjavio je nakon sastanka kako hrvatski narod nije u jednakom položaju u odnosu na druga dva naroda.

I da hrvatske stranke izaberu zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ne može se sa sigurnošću tvrditi da će taj kandidat dobiti potreban broj glasova, a to ukazuje kako hrvatski narod nije u jednakom položaju u odnosu na druga dva naroda, kazao je Jurišić.

Dodao je kako će se u narednih 15 dana predstavnici hrvatskih stranaka pokušati dogovoriti oko kandidature jednog zajedničkog predstavnika za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva HSS-a NHI Mario Karamatić kazao je nakon sastanka kako njegova stranka podržava ideju da se za člana Predsjedištva BiH predloži jedan kandidat kojeg će ta stranka podržati, budući da na predstojećim izborima neće imati svoga kandidata.

"Nakon današnjeg sastanka, na koji nisu došli predstavnici HDZ-a BiH i HKDU-a, šanse za zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva su minimalne. Međutim šansa postoji i dok postoji HSS-NHI će biti za to, i bit ćemo posljednji koji ćemo odustati", kazao je Karamatić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: