Hrvatske stranke
0

I dalje dogovori o zajedničkom kandidatu

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predstavnici četiri hrvatske stranke potpisnice kreševske deklaracije danas su na sastanku u Širokom Brijegu zaključili da će u idućih 15 dana nastaviti komunikaciju kako bi se pokušali postići dogovor o jednom kandidatu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici HDZ 1990, Hrvatske stranke prava BiH (HSP), Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske seljačke stranka - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI), dok nisu došli predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Hrvatske-hršćanske demokratske unije Ivan Musa.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je nakon sastanka da nikakvo strančarenje ne dolazi u obzir kada je riječ o načelima kreševske deklaracije, ali i da su se danas pojavili oni koji su spremni na dalje dogovaranje o vitalnim interesima.

Ipak, te interese, smatra Ljubić, treba odvojiti od pitanja zajedničkog nastupa na izborima.  
 
Govoreći o kreševskoj deklaraciji, Ljubić je  istakao   da  ovaj dokument  niko ne smije   kompromitovati, te da ima neprolaznu vrijednost, ali je potvrdio da su dogovorena načela koja bi trebalo da ispunjava kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva.  

Kandidat, prema  njegovom mišljenju, mora imati ličnu, profesionalni i politički integritet, mora imati političko iskustvo i ne smije biti ili je bio dio represivnog sistema iz vremena bivše države.  

Potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović odbacio je optužbe HDZ-a BiH na njegov račun i istakao da Čovićev nedolazak na sastanak znači da se Bošnjaci i aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić više ne mogu optuživati za gubitak pozicije člana Predsjedništva. 
''Krivac se sam otkrio, a to je HDZ BiH'', rekao je Lijanović, koji je tu stranku optužio da ponovo želi da rasipa hrvatske glasove, što predstavlja ''izdaju hrvatskih nacionalnih interesa''. 

HDZ BiH nije se odazvao sastanku zbog, kako su naveli, provokacija koje je na njihov račun iznio Lijanović. Iz HDZ-a BiH saopštili su da su zgroženi sadržajem poziva za sastanak, odnosno prvom tačkom dnevnog reda, u kojoj se navodi da će se na sastanku govoriti o "Utvrđivanju razloga zbog kojih je HDZ BiH najavio kandidaturu iz reda svojih članova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako bi se tom kandidaturom direktno stavio u službu Željka Komšića i tim činom izdao interese hrvatskog naroda". 

Lijanović je danas potvrdio da će njegova stranka nakon izbora u svim hrvatskim kantonima podržati HDZ 1990 i HSP BiH sa kojima ima slične programe, te je prihvatio kriterijume za člana Predsjedništva koje je predložio lider HDZ-a 1990. 

Lijanović je obrazložio da nije uslov da upravo on bude kandidat za člana Predsjedništva, već je bitnije da bude izabrana osoba koja će moći pobijediti. 

''U tom sam slučaju spreman sam da povučem kandidaturu'', naveo je Lijanović. 

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić rekao je da niko ne garantuje da će kandidat, koliko god ga stranaka podrži, moći osvojiti izbore, jer hrvatski narod nije u jednakom položaju u odnosu na druga dva naroda kada je riječ o izborna pravila. 
On je naveo da će se, ipak, u narednih 15 dana predstavnici hrvatskih stranaka pokušati dogovoriti o kandidaturi jednog zajedničkog predstavnika za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Član Predsjedništva HSS-NHI Mario Karamatić rekao je nakon sastanka da njegova stranka podržava to da se hrvatske stranke okupe oko ideje zajedničkog kandidata za člana Predsjedištva BiH, te da će oni biti posljednji koji će odustati, bez obzira na sada već minimalne šanse za dogovor.