BiH
0

Šest hrvatskih stranaka bez dogovora o zajedničkom kandidatu

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Današnji sastanak šest hrvatskih stranaka, potpisnica Kreševske deklaracije, završio je neuspješno, jer nije postignut dogovor o zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da HDZ BiH kao najjača stranka hrvatskog naroda ima posebnu odgovornost i obavezu prema narodu, te da kandidat "treba da bude iz njegove stranke", pozvavši ostale partije da ga podrže.

''To je korektan stav i zamolio sam kolege iz ostalih stranaka da podrže kandidata HDZ-a BiH", naglasio je Čović, istakavši da  su svi Hrvati u BiH "zapravo potencijalni kandidati, tako da svaka od stranaka koja  podrži HDZ-ov plan može učestvovati u predlaganju". 

Ponuda koju Čović naziva "džentlmenskom" važi   do iduće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH za koju  još nije preciziran datum. 

Predsjednik HDZ-a 1990  Božo Ljubić rekao je da se mora eliminisati isključivost kao i dogovaranje sa strankama izvan hrvatskog korpusa. 

Ljubić je podsjetio da i on ima svoje kandidate za dogovor i da  prvo treba utvrditi kriterijume, a tek bi se onda trebalo govoriti o imenima kandidata koji može biti i nestranačka osoba. 

Predsjednica HSS-NHI-a Ljiljana Lovrić rekla  je da će se i dalje zalagati za dogovor, dok je lider HKDU-a Ivan Musa upozorio da se  2006. Hrvatima dogodila "najveća sramota na izborima". 
Potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović  još jednom je upozorio sve ostale da nemaju prevelike šanse u borbi sa kandidatom SDP-a  Željkom Komšićem i  zaključio kako bi bila šteta da zbog rasipanja glasova Hrvati ponovno budu na gubitku. 

Lijanović je potvrdio da  ostaje pri stavu da će HDZ "izdati nacionalne interese hrvatskog naroda ukoliko ostane pri namjeri  da predloži svog kandidata".