{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za dalju obnovu banjalučke Ferhadije potrebna finansijska sredstava

F
28.8.2013. u 11:38
2
47
Za dalju obnovu banjalučke Ferhadije potrebna finansijska sredstava
2
Za dalju obnovu banjalučke Ferhadije potrebna finansijska sredstava
Uz obnovu banjalučke džamije Ferhadije u toku su i radovi na Ferhat-pašinom turbetu, ali od priliva finansijskih sredstava, koji zasad nije zadovoljavajući, zavisit će i završetak predviđenih poslova.
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić apelira u izjavi za Agenciju FENA na sve one koji su obećali da i realiziraju pomoć kako za obnovu Ferhadije, tako i Ferhat-pašinog turbeta koji se obnavlja po svim važećim principima rekonstrukcije objekata od kulturno-historijskog značaja.

"Ove godine imali smo dosta toga planiranog da uradimo. Međutim, nedostatak sredstava ograničava i mogućnost realizacije tih naših planova", kaže Mujičić.

Kada je u pitanju Ferhat-pašino turbe, podsjeća da su dobili donaciju od Vlade Unsko-sanskog kantona i radovi su počeli, a do danas su postavljeni svi kameni doprozornici i željezni demiri na prozorima te se nastavlja sa zidanjem kamenih lukova iznad prozora i zidanje zida turbeta do pod prvi kameni vijenac.

Paralelno sa zidanjem osnovne geometrije zidova turbeta, zida se i glavni ulaz-portal turbeta.

"Međutim, ni Ferhat-pašino turbe se neće moći realizirati jer nas zbog finansijske situacije ni Vlada Usko-sanskog kantona ne može "pratiti“ onako kako je planirala. Od priliva sredstava i zavisi kada će se ti poslovi završiti", rekao je Mujičić, koji ipak izražava očekivanje da bi se obnova turbeta trebala završiti ove godine.

U planu je da se za oko mjesec dana s Ferhadije skine cerada i da ta džamija dobije svoj nekadašnji vanjski izgled.

Ali, opet zbog nedostatka sredstava, neće moći početi ništa od unutrašnjih radova.

"Ovo što smo dosad isplanirali, da pokrijemo limom džamiju i skinemo ceradu, to ćemo i uspjeti uraditi", precizira Mujičić za Fenu i ističe da će od donacije Federalnog fonda za ekologiju završiti i vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka ponovo pozivaju sve one koji su im obećali sredstava da i uplate novac da bi bila obnovljena ova džamija.

Već treću godinu nijednu marku nisu dobili od Vlade RS-a, a ne mogu se pohvaliti, kako navode, ni većom pomoći od federalne izvršne vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: