|

Za bošnjačke đake iz Konjević Polja osiguran prijevoz do Nove Kasabe

Za bošnjačke đake iz Konjević Polja osiguran prijevoz do Nove Kasabe
0
F
FENA
3.2.2014. u 14:09
14
komentara
0

dijeljenja
Za bošnjačke đake iz Konjević Polja osiguran prijevoz do Nove Kasabe Foto: Anadolija
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je prijevoz za učenike bošnjačke nacionalosti iz Konjević Polja koji pohađaju sate instruktivne nastave u Novoj Kasabi.
"Do sada su se roditelji sami snalazili za prijevoz, ali sada je riješen i taj problem", kazao je Feni predsjednik Savjeta roditelja iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović.

Dodao je da sate instruktivne nastave pohađa 95-oro djece od prvog do devetog razreda prema edukativnim programu za djecu osnovne školske uzrasti.

- Roditelji su zadovoljni trenutnom situacijom. Ali mi želimo da se naš problem riješi te da se djeca što prije vrate u školske klupe i postanu dio obrazovanog sistema BiH - naglasio je.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, a djeci instrukcije daje 16 nastavnika iz Sarajeva.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja nisu pohađala nastavu u prvom polugodištu, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su svoja prava tražili i u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nakon gotovo četiri mjeseca borbe, odlučili su 31. januara sklopiti šatore i vratiti se kući, poručivši da uklanjanje šatora ne znači kraj borbe za nastavu na maternjem jeziku za njihovu djecu.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...