BiH
0

Za bošnjačke đake iz Konjević Polja osiguran prijevoz do Nove Kasabe

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je prijevoz za učenike bošnjačke nacionalosti iz Konjević Polja koji pohađaju sate instruktivne nastave u Novoj Kasabi.

"Do sada su se roditelji sami snalazili za prijevoz, ali sada je riješen i taj problem", kazao je Feni predsjednik Savjeta roditelja iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović.

Dodao je da sate instruktivne nastave pohađa 95-oro djece od prvog do devetog razreda prema edukativnim programu za djecu osnovne školske uzrasti.

  • Roditelji su zadovoljni trenutnom situacijom. Ali mi želimo da se naš problem riješi te da se djeca što prije vrate u školske klupe i postanu dio obrazovanog sistema BiH - naglasio je.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, a djeci instrukcije daje 16 nastavnika iz Sarajeva.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja nisu pohađala nastavu u prvom polugodištu, a njihovi roditelji zahtijevaju od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da djeci osiguraju nastavu na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su svoja prava tražili i u Sarajevu, gdje su podigli šatorsko naselje ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

Nakon gotovo četiri mjeseca borbe, odlučili su 31. januara sklopiti šatore i vratiti se kući, poručivši da uklanjanje šatora ne znači kraj borbe za nastavu na maternjem jeziku za njihovu djecu.