BiH
0

Đaci iz Konjević Polja počinju pohađati nastavu u Novoj Kasabi

FENA
Bošnjačka djeca iz Konjević Polja, koja su prvo polugodište proveli van školskih klupa zbog toga što u školi nije uvedena nacionalna grupa predmeta, danas počinju sa satima instruktivne nastave u Novoj Kasabi.

Nastava je organizirana u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, a djeci instrukcije daje 14 nastavnika iz Sarajeva.

"Instruktivna nastava je organizirana da djeca ne bi izgubila ovu školsku godinu. Ovo je alternativno rješenje, jer mi nismo imali drugog načina", kazao je u izjavi Feni jedan od roditelja djece iz Konjević Polja Muhizin Omerović.

Navodi da su roditelji jutros ponovo uputili dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a i ostalim relevantnim institucijama da bi ih upoznali o ovom potezu.

Omerović naglašava da roditelji žele da se njihov problem riješi te da se djeca što prije vrate u školske klupe i postanu dio obrazovanog sistema BiH.

"Želimo da se dođe do rješenja, da se potpiše garancija i udovolji našim zahtjevima. Sve dok se to ne desi, mi nemamo drugog načina. Jednostavno, ovo je borba da djeca ne izgube školsku godinu", pojašnjava Omerović.

Dodaje također da prijevoz za njihovu djecu do Nove Kasabe, koja je od Konjević Polja udaljena oko dva kilometra, još nije osiguran, ali se roditelji nadaju da će to pitanje biti riješeno naredne sedmice. Do tada će se roditelji sami snalaziti za prijevoz djece.

Roditelji iz Konjević Polja još nisu donijelu odluku o napuštanju šatorskog naselja u Sarajevu ispred Ureda visokog predstavnika i poručuju da će nastaviti tražiti svoja prava dok ne budu ispunjena.