|

Djeca iz Konjević Polja ići će u školu u Novu Kasabu

Djeca iz Konjević Polja ići će u školu u Novu Kasabu
0
F
FENA
19.12.2013. u 10:47
9
komentara
0

dijeljenja
Djeca iz Konjević Polja ići će u školu u Novu Kasabu
"Sutra očekujemo sastanak s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem. Naš plan je da djeca idu u školu u Novu Kasabu, a da budu upisana u neku od osnovnih škola u Sarajevu", kazao je Feni član Savjeta roditelja iz Konjević Polja Vehid Dedić.
Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja već 70 dana protestiraju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu. Traže da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku i po nacionalnoj grupi predmeta.

Dedić kaže da će sutrašnjem sastanku s reisom Kavazovićem prisustvovati i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona Adem Šehidić. Naglasio je da je Nova Kasaba idealno rješenje, jer ima zgradu s pet učionica, a samo je 1,5 kilometara udaljena od Konjević-Polja.

"Djeca se nakon povratka iz Sarajeva u svojim kućama u Konjević Polju pripremaju za upis u školu", kazao je Dedić.

Podsjetio je da su roditelji prije mjesec dana podnijeli zahtjev za upis djece u školu u Sarajevu. Na pitanje kako uspijevaju pod šatorima provoditi noć, kaže da kad su djeca u pitanju spremni su na žrtvu.

"Pod šatorima je hladno i guši nas smog. Ali kad su naša djeca u pitanju, spremni smo na sve", kazao je Dedić.

Bošnjačka djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...