BiH
0

Za boljitak: Stoji li HDZ BiH iza napada na Jerku Ivankovića Lijanovića?

FENA
Jerko Ivanković Lijanović  (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Narodna stranka Radom za boljitak optužila je HDZ BiH da stoji iza napada Roberta Crnjca na dopredsjednika Boljitka i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića.

Kako je saopšteno iz NS Radom za boljitak, Robert Crnjac, koji je u nedjelju drškom pištolja u glavu udario ministra Lijanovića, slagao je javnosti da mu Jerko Ivanković Lijanović duguje novac, a samo dan prije prijetio mu je u porodičnoj kući u Širokom Brijegu o čemu je danas MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona dostavljen video zapis.

"Postojanje sumnje da je angažirani advokat Roberta Crnjca u bliskim odnosima s kadrovima HDZ-a BiH, upućuje i na sumnje da je napad na Jerku Ivankovića Lijanovića politički motiviran i da se slobodno može tretirati kao pokušaj ubistva dopredsjednika političke stranke i dopremijera Vlade FBiH.

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja HDZ-a BiH da zaustavi Narodnu stranku Radom za boljitak na njenom putu ka gradnji i razvitku privrede, poljoprivredne i ekonomski održive Bosne i Hercegovine, zemlje svih njenih naroda i građana", navodi se dalje u saopštenju.

NS Radom za boljitak najavila je i podnošenje tužbi za klevetu zbog navoda Roberta Crnjca o navodnim dugovima te pisanja pojedinih medija o ovom slučaju.

"Očito je da svi koji iznose ovakve laži zaboravljaju da je, također na osnovu lažnih i neutemeljenih optužbi, dopredsjednik Boljitka, tada šef izbornog štaba stranke, priveden samo dva dana uoči početka predizborne kampanje 2014. godine i cijeli mjesec iste, sve do poslije održanih izbora, bio zadržan u pritvoru, čime je bio spriječen voditi vlastitu predizbornu kampanju, a kamoli nekoga angažirati da lijepi njegove plakate kojih nije ni imao", navodi se u saopštenju, te dodaje kako je Ustavni sud BiH prije mjesec dana donio presudu u kojoj se navodi kako su u slučaju hapšenja Boljitkovih čelnika narušena njihova osnovna prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ustava BiH.