Crna hronika
22

Robert Crnjac tvrdi da je ministar Lijanović napao njega jer je tražio svojih 17.700 KM

Piše: E. F.
Jerko Ivanković Lijanović  (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Robert Crnjac za kojeg se sumnja da je jučer drškom pištolja po glavi izudarao Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, predat je u nadležnost Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Sumnjiči ga se da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i nanošenja lakših tjelesnih povreda.

Podsjećamo, ministar je napadnut jučer pola sata prije podneva ispred restorana Borak u Širokom Brijegu.

"U prijavi koju smo zaprimili iz FUP-a stoji da je nepoznati muškarac udario Ivankovića Lijanovića pištoljem u glavu, nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru", kazao je za Klix.ba Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a ZHK.

Policija se dala u potragu za nasilnikom, a medicinska pomoć ministru je pružena u Domu zdravlja Široki Brijeg gdje mu je sanirana povreda arkade, te je pozvan u PU Široki Brijeg, gdje je dao iskaz u svojstvu svjedoka – oštećenog.

Lijanović dužan 17.700 KM

Nekoliko sati kasnije policijski službenici su pronašli i uhapsili Roberta Crnjca (43) iz Širokog Brijega, kojeg se dovodi u vezu s izvršenjem opisanog krivičnog djela.

Crnjac je saslušan te je utvrđeno postojanje osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti u sticaju s krivičnim djelom laka tjelesna povreda.

No, Crnjac se branio tokom saslušanja i kazao da su po srijedi neriješeni poslovni odnosi te je ustvrdio da je zapravo ministar Lijanović napao njega nakon što je tražio da mu isplati 17.700 KM koje mu duguje za plakatiranje još od oktobarskih izbora.

Ivan Brekalo, advokat Crnjca, za Klix.ba je kazao kako je njegov klijent žrtva, a ne kriminalac.

"Ono što se dogodilo je zapravo veoma prosto. Robert je svoj novac tražio od Lijanovića u nekoliko navrata, a nakon što je za njega radio plakatiranje po cijelog Hercegovini uoči oktobarskih izbora. Novac nikada nije dobio jer je Jerko Ivanković Lijanović bio u pritvoru", kazao je Brekalo.

Pištoljem igračkom po glavi

Prema njegovim riječima, osumnjičeni je dan prije razgovarao s ministrom u širokobriješkom hotelu Park, kada mu je i rečeno da dođe sutra u Borak te da će tada biti djelomično podmiren iznos, tačnije blizu 8.000 KM.

"Dočekao ga je zajedno sa Mirom Pejićem i rekao mu da novac neće dobiti. Posvađali su se i ministar je nasrnuo na njega. Dobio je više udaraca po tijelu, što potvrđuje i ozljedni list koji ima. U jednom trenutku se uspio odbraniti i otišao je do auta te u njemu našao dječiji pištolj. Ministar je ponovo nasrnuo na njega i on ga je tada udario tim pištoljem te mu zadao povredu", kazao je Brekalo za Klix.

Oni i njegov klijent su protiv ministra i Pejića podnijeli krivične prijave za nanošenje lakih tjelesnih povreda.

O tvrdnjama Crnjca i njegovog advokata željeli smo upitati i ministra Lijanovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.