BiH
17

Wigemark: BiH je ispunila tri važna uvjeta na putu ka EU, ali nema napretka u smislu reforme javne uprave

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark uručio je Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću.

Wigemark je kazao da je BiH ispunila tri važna zadataka koji su bili uvjet za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Pojasnio je da je riječ o napretku u sprovođenju reformske agende, usvajanju mehanizma koordinacije i adaptaciji SSP-a.

On je naveo nekoliko pozitivnih koraka koje su poduzele vlasti u BiH, poput usvajanja Strategije u sektoru transporta, objavljivanja rezultata popisa i usvajanja zakona o borbi protiv diskriminacije koji je jedan od najnaprednijih propisa u regionu. Kako je kazao, sve te aktivnosti otvorile su korak za dostavljanje upitnika 9. decembra.

Dotakao se i kritika u Izvještaju koje se odnose na medije i slobodu izražavanja, ističući kako u ovoj oblasti nije zabilježen nikakav napredak. Slična situacija je i sa reformom javne uprave.

"Ja sam već rekao da smo istakli važnost i napredak u smislu strategije transporta. To je dobar uvod da se usvoje strategije i u tri važne oblasti i to poljoprivrede, okoliša i energetike", rekao je Wigemark.

Podvukao je da se mnogo toga mora uraditi u sektoru pravosuđa i da se proces evropskih integracija treba održati živim. Pojasnio je kako evropske integracije nisu svrha same sebi te da nije poenta u pukom ispunjavanju zahtjeva s obzirom na to da od svega korist imaju građani BiH.

Pohvalio je rad Vijeća ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem, kao i entitetskih vlasti koje su iza scene radile na usklađivanju propisa. U kontekstu reformi istakao je važnost uloge nižih organa vlasti, prije svega kantona.

Wigemark je zaključio da proces evropskih integracija uključuje cijelo društvo i da niko ne može ostati imun na te promjene.

"Puno posla je pred nama. Evropska unija ostaje da vam nastavi pružati podršku. Izvještaj predstavlja dobru analizu oblasti u smislu šta je potrebno dalje raditi i gdje postoji napredak. Ono što je najvažnije jeste da imamo kontinuiranu provedbu reformi", rekao je Wigemark.

Medijima se na konferenciji obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je rekao kako je ovogodišnji izvještaj nagrada za trud koji su vlasti BiH uložile u prethodnom periodu jer je mnogo povoljniji od prošlogodišnjeg.

"Posebno me raduje činjenica da se na Vijeće ministara, kao i na entitetske vlasti, gleda kao na generatore evropskih procesa. Ta uloga nas raduje, ali i dodatno obavezuje. Mi ćemo vrlo aktivno nastaviti raditi na svim zadacima i siguran sam da ćemo spremno dočekati 9. decembar, kada ćemo dobiti upitnik. Sva tijela koja će raditi na tome bit će formirana", rekao je Zvizdić.

Naglasio je kako reforme, snažna ekonomija i Evropa moraju ostati ključne riječi kojima počinje i završava radni dan svake osobe koja je uključena u evropski put BiH.

"Uspjeli smo vrlo koordinirano i unutar predviđenih rokova riješiti tri teška zadatka - reformska agenda, SSP i mehanizam koordinacije. Bilo je teško s obzirom na uvjete i na kompleksan sistem u BiH. Činjenica je da je usvojen veliki broj potrebnih strategija - od transporta i upravljanja granicom, napravljen je napredak u borbi protiv diskriminacije i za ljudska prava, a unaprijeđena je i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma. Važno je istaći da je napredak BiH ka evropskim integracijama primjetan te da ove vlasti i dalje snažno stoje iza evropskih integracija kao najvažnijeg vanjskopolitičkog i unutarpolitičkog cilja", zaključio je Zvizdić.