vijesti
12

Dilberović: Evropska komisija konstatovala nazadovanje zbog usvajanja Zakona o državnoj službi u FBiH

Piše: Er. M.
Edin Dilberović
Edin Dilberović
Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović izjavio je za Klix.ba u povodu Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu kako je naša zemlja zabilježila napredak u posljednjih godinu i pol.

"Sveukupno gledano, ovogodišnji izvještaj Evropske komisije je, prema očekivanjima, zabilježio napredak koji je BiH napravila u posljednjih godinu i pol. Prema ocjeni Evropske komisije provedba reformske agende je vidljiva, a u postignuća su ubrojani Odluka o sistemu koordinacije i zaključenje Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Dilberović.

On je istakao da je unaprijeđena saradnja među parlamentima, kao i saradnja izvršne vlasti u provedbi reformske agende, te da je kao i prethodnih godina pohvaljen angažman BiH u regionalnim inicijativama.

"Provedba lokalnih izbora ocijenjena je kao regularna, s manjim incidentima koje treba istražiti, dok je izborno zakonodavstvo unaprijeđeno, a značajan broj preporuka OSCE-a ispoštovan", kazao je Dilebrović.

Dodao je da je usvojena transportna strategija kao i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, a da su rezultati popisa objavljeni u skladu sa međunarodnim standardima.

"Evropska komisija, također, cijeni da je BiH poduzela značajne korake u vezi s fenomenom ratnika na stranim ratištima i sprečavanjem radikalizacije. Određeni napredak u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, zabilježen je u najvećem dijelu političkog kriterija i evropskih standarda. Tako je BiH napredovala u oblasti pravosuđa, borbe protiv korpucije i organizovanog kriminala, transporta, energije, socijalne politike, javnih nabavki i slično", rekao je Dilberović.

Kako kaže, bez napretka u odnosu na prethodni izvještaj su sloboda kretanja robe, carine i porezi, sloboda kretanja kapitala, sloboda izražavanja, dok je za reformu javne uprave Evropska komisija konstatovala nazadak u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, primarno zbog usvajanja Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH kojim je povećana opasnost od politizacije države službe.

"Još od prethodnog izvještaja Evropska komisija primjenjuje novu metodologiju izvještavanja, pa osim napretka ostvarenog u nekoj oblasti za 12 mjeseci, prati i nivo pripremljenosti te oblasti za članstvo u EU. Većina oblasti u Izvještaju komisije za 2016. godinu je u ranoj fazi spremnosti ili je u određenoj mjeri spremna za članstvo u EU, dok ima i oblasti koje su umjereno pripremljene, kao što su npr. intelektualno vlasnišvo, te carine i porezi", kazao je Dilberović.

Zaključio je da je Evropska komisija, kao i prethodnih godina, u izvještaju preporučila mjere za postizanje daljnjeg napretka. Neke od njih odnose se na: poboljšanje saradnje svih nivoa vlasti, poboljšanje zakonskog okvira u domenu bankarstva, carinske politike i javnih nabavki.

Komisija, također, ukazuje na obaveze BiH u usklađivanju propisa u oblasti električne energije i gasa sa direktivama tzv. Trećeg energetskog paketa.

"Izvještaj je ukazao na nužnost pripreme cjelodržavnih strategija u oblasti poljoprivrede, okoliša i energetike, kako bi BiH bila u poziciji da značajnije koristi predpristupnu pomoć EU i da profitira od Agende za povezivanje Zapadnog Balkana", zaključio je Dilberović.