BiH
1

Crnadak: Na dobrom smo putu, a cilj nam je postanemo kandidati za EU do kraja 2017.

Piše: A. Z.
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je u Banja Luci sa šefom Misije EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom i ambasadorima zemalja članica EU o napretku BiH na evropskom putu i prioritetima naše zemlje.

Kao tri najvažnija događaja za BiH izdvojeni su predaja aplikacije za članstvo u Evropsku uniju, prihvatanje aplikacije i Upitnik koji je bh. vlastima predat prošle sedmice. Crnadak je istaknuo da je izvještaj Evropske komisije bolji nego ijedan do sada, ali da uspjeh ne bi bio moguć bez podrške i saradnje sa zemljama članicama.

"Pored ekonomskih reformi koji će biti prioritet, tri glavne stvari na kojima će biti fokus su borba protiv korupcije, efikasnija javna uprava i borba za nepristrasnost javnih emitera. Cij BiH je da ostvarimo status kadidata do kraja 2017., a volio bih da do kraja mandata dobijemo i datum za početak pregovora. Godina 2016. je pokazala da sve velike probleme moramo rješavati zajedno, ali uprkos problemima, fokus ostaje na proširenju i sama činjenica da je EU za građane BiH i dalje veoma atraktivna govori da smo na dobrom putu",kazao je Crnadak.

I Lars Gunar Wigemark je 2016. godinu ocijenio pozitivnom, ističući da je predaja Upitnika pravi zaključak godine, ali da pravi posao tek slijedi.

"Po prvi put Evropska komisija traži detaljne odgovore od domaćih vlasti o svim oblastima. To će omogućiti BiH da uradi jednu usporedbu sa stanjem u zemljama članicama. Cijeli proces popunjavanja Upitnika će biti pravi test za sve nivoe vlasti. Većina ovih pitanja su tehničke prirode i apelujem na sve da ne iskorištavaju proces za politiziranje. Teško je, ali idemo dalje korak po korak", poručio je Wigemark.