Predsjednik SDS-a
0

Vukota Govedarica: RTRS je pretvorena u partijski megafon nezavisnih socijaldemokrata

Piše: Dž. Č.
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vukota Govedarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica održao je danas konferenciju za medije na kojoj je pozvao Draška Milinovića, generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), da odgovori na deset pitanja o izuzetno teškoj finansijskoj situaciji ovog entitetskog javnog servisa.

Govedarica je prije 11 dana Milinoviću uputio i otvoreno pismo u kojem tvrdi da se RTRS stavio u službu SNSD-a i da ima uređivačku politiku utemeljenu na Gebelsovoj doktrini po kojoj, kako je i danas ponovio, sto puta ponovljena laž postaje istina.

"Od gospodina Milinovića nismo dobili nikakve odgovore. Želimo otvoriti sva ona pitanja koja su otvorena prema javnosti RS-a, a na koja nikad nije odgovoreno. Nema sumnje da je Milinović zajedno s urednicima uzurpirao javni servis RS-a. RTRS je pretvorena u partijski megafon nezavisnih socijaldemokrata i umjesto da se bavi time da bude korektiv vlasti i da zaštiti javnost, mi imamo javni servis koji se nalazi u službi jedne političke partije", naglasio je Govedarica.

On je dalje istaknuo kako je RTRS krenula u satanizovanje i politički medijski rat prema SDS-u i ostalim opozicionim partijama u RS-u.

"Smatram kako treba učiniti sve da se na tom putu zaustave generalni direktor, poslušni urednici i partijske šefovi. Na taj način će se zaustaviti i podjele među srpskim narodom te dekontaminirati taj prljavi prostor", rekao je Govedarica.

Predsjednik SDS-a podsjetio je i kako se RTRS nalazi u najtežoj finansijskoj situaciji od postanka RS-a. Javni servis manjeg bh. entiteta ima više od 4,5 miliona duga prema radnicima, 11 miliona duga prema BHRT-u te veliki dug prema dobavljačima koji, kako kaže Govedarica, niko ne zna koliko iznosi.

S tim u vezi te zbog odgovora na pismo, koji još nije dobio, Govedarica je u ime SDS-a postavio deset pitanja Milinoviću.

"Mi ćemo odgovoriti na sva pitanja ukoliko Milinović ne odgovori", istaknuo je Govedarica te javno upitao Milinovića za njegovo imovinu.

Pored pitanja o tome koliko ima stanova i automobila te koliko koštaju i kad su kupljeni, Govedarica je pitao Milinovića da li uopće osjeća odgovornost za neisplaćene doprinose radnicima i teško stanje RTRS-a. Pitao ga je koliko su RTRS koštali prijenosi teniskog turnira Roland Garros, koliko koštaju nabavke programa i tehničke opreme te gdje su kupljeni, od koga i kolika im je bila cijena. Govedarica je tražio Milinovićevo mišljenje o Zakonu o javnom RTV sistemu BiH te ga pitao je li tačno da se informativne emisije RTRS-a kreiraju u kabinetu premijerke RS-a Željke Cvijanović.