Džerard Selman
0

"Vrijeme je da Silajdžić ode u penziju"

SRNA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić treba da ode u penziju nakon što je izjavio da će napustiti politiku ako državna imovina ne bude uknjižena na BiH.

"Želim mu sretan put u političku penziju!'', rekao je Selman, koji smatra da imovina koja se nalazi na teritoriji BiH pripada entitetima i mora biti uknjižena na njih.

Na BiH će biti uknjižena imovina koja je potrebna za redovno funkcionisanje zajedničkih institucija i Oružanih snaga BiH, dodao je Selman.

"To nije sporno. Ako je Silajdžiću to problem, onda on ima problem sa logikom'', rekao je Selman za ''Pres RS''.

Govoreći o vojnoj imovini, Selman je podsjetio da su vlade RS i FBiH i Vijeće ministara BiH postigli sporazum, ali da je sve vraćeno na mrtvu tačku zahvaljujući raznim "silajdžićima", te napomenuo da je RS za to da se takozvana perspektivna vojna imovina dodijeli Oružanim snagama BiH, a neperspektivna da pripadne entitetima. 

"Činjenica je da su entiteti dobili dobar dio vojne imovine i lokacija koje su dodijeljenje lokalnim zajednicama ili republičkim institucijama za izgradnju škola, vrtića, visokoškolskih ustanova, pravosudnih institucija... Zato ne možemo da prihvatimo da se neperspektivna vojna imovina računa kao dio državne imovine koja treba da se dijeli'', naglašava Selman.

Selman je naglasio da je dogovor o raspodjeli imovine bio postignut u Prudu, ali da je međunarodna zajednica uz pomoć Silajdžića srušila taj dogovor. 
"Za nas je apsolutno prihvatljivo da se napravi sporazum entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH i da se utvrdi koja je to imovina potrebna BiH, a da se ostala imovina istovremeno knjiži na BiH i na entitete, što je pravno moguće", istakao je Selman. 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je ranije da će, ukoliko državna imovina BiH bude uknjižena na entitete, napustiti politiku i vlast. On kaže da bi knjiženje ove imovine na entitete bio "najozbiljniji udar na BiH", te da je potenciranje problema državne imovine "nesuvislo, nelogično i nepotrebno, jer se ona koristi bez ikakvih problema".