Sastanak Inzka i Silajdžića
0

"Ne može se dozvoliti nikakva raspodjela državne imovine"

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić upozorio je danas u Sarajevu, tokom sastanka sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kako se ne smije dozvoliti da se država BiH odrekne vlasništva nad državnom imovinom.

"Nikakva raspodjela državne imovine se ne može dozvoliti. Državna imovina ostaje državna imovina i treba je uknjižiti na državu", rekao je Silajdžić novinarima nakon sastanka sa visokim predstavnikom.

On je ocijenio kako su tendencije i stavovi o tome da se država odrekne vlasništva nad državnom imovinom pokušaj unutrašnje secesije i revidiranja Dejtonskog sporazuma.

"Entitetima se ne može na taj način dati element suvereniteta i neće biti nikakve revizije Dejtona na mala vrata na ovaj način", naglasio je Silajdžić.

Govoreći o predstojećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC), on je kazao kako je Inzko potvrdio da se razmišlja o formatu koji predviđa da sjednici PIC-a prisustvuje samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH, sa dva potpredsjedniika.

Silajdžić je iznio stav "kako to nije uredu, jer bi to značilo da će se tamo čuti samo jedna opcija - opcija raspodjele državne imovine, odnosno poklanjanja države imovine entitetima.

"Ambasadori PIC-a treba da čuju sve argumente, a argumenti koje mi iznosimo su argumenti vladavine prava i Dejtona", kaže Silajdžić.

Tokom sastanka sa Inzkom, lider Stranke za BiH je također iznio mišljenje da se na pitanju ustavnih reformi treba raditi i prije izbora, jer će u suprotnom biti izgubljeno mnogo vremena.

On smatra kako amandmani na Ustav koji su mogući treba da budu doneseni i prije izbora, jer će naša zemlja inače izgubiti najmanje godinu dana.

Silajdžić je potvrdio da je tokom susreta sa Inzkom bilo riječi i o pitanju referenduma u RS. Silajdžić je ocijenio kako je referendum pravno irelevantan, ali da je u funkciji "strategije navikavanja na referendum, dok se ne dođe do pravog pitanja".

"Referendum je u funkciji jedne strategije koja je u osnovi strategija Slobodana Miloševića i njegovog projekta razbijanja BiH", stav je Silajdžića.

Iz OHR-a je saopćeno da je u razgovoru sa Silajdžićem visoki predstavnik istaknuo potrebu angažmana bh. političkih čelnika na pitanju državne imovine, s obzirom da ovo pitanje ima direktan utjecaj na proces tranzicije OHR-a.

"Potrebno je da lideri postignu međusobno razumijevanje u smislu onoga što se treba uraditi odmah. Prije svega, vrijeme do izbora mora biti iskorišteno za izgradnju puta koji vodi evropskim integracijama BiH, a ne da bi se postavljale prepreke na tom putu, poruka je Inzka", saopćeno je iz OHR-a.