Sastanak Inzka i Ljubića
0

Poziv liderima za rješavanje pitanja državne imovine

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je danas, tokom sastanka sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, stranačke lidere u BiH na angažman kako bi se postigao konkretan i konstruktivan napredak ka održivoj raspodjeli državne imovine.

Iz OHR-a je saopšteno da je Inzkov današnji sastanak sa Ljubićem prvi u nizu sastanaka koje će Inzko održati sa stranačkim liderima u BiH.

Visoki predstavnik je sa Ljubićem, ali će i sa ostalim stranačkim liderima razgovarati o trenutnim političkim pitanjima i o neriješenim pitanjima državne i vojne imovine iz "pet plus dva" uslova i ciljeva.

Inzko je tokom susreta sa Ljubićem ukazao na nedostatak napretka u pogledu raspodjele državne imovine od završetka popisa koji je OHR napravio prošle godine.

Popis koji je sačinio OHR identifikovao je 979 jedinica državne imovine u BiH i 21 jedinicu u inostranstvu, a Savjetu ministara BiH i ostalim nivoima vlasti dostavljen je u decembru prošle godine.

Inzko će na sastancima sa stranačkim liderima istaći da Savjet ministra BiH, entitetske vlade kao i Vlada Brčko distrikta trebaju napraviti samoprocjenu koja će navesti njihove realne zahtjeve za imovinom sada i u budućnosti kako bi lideri u BiH mogli krenuti u pregovore o raspodjeli.

Ishod ovih pregovora treba da bude međuvladin sporazum o državnoj imovini koji će obezbijediti da svaki nivo vlasti ima u vlasništvu imovinu koja mu je potrebna kako bi obavljao svoje ustavne i zakonske nadležnosti.

U saopštenju OHR-a napominje se da je sljedeći sastanak Savjeta za provođenje mira (PIK) zakazan za kraj ovog mjeseca.

Tom prilikom PIK će ocijeniti napredak ostvaren na uslovima i ciljevima "pet plus dva", u okviru kojeg pitanje državne imovine nije riješeno.

Visoki predstavnik će tokom sastanaka sa političkim liderima naglasiti da je od vitalnog značaja da vlasti BiH pokažu da su ostvarili napredak ka utvrđivanju održivog rješenja za raspodjelu državne imovine, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će Inzko, također, naglasiti da će rješavanje pitanja državne imovine uštediti novac poreskih obveznika u BiH, jer troškovi iznajmljivanja prostora za institucije BiH samo za 2010. godinu iznose 28 miliona KM.

Dogovor o raspodjeli imovine omogućiće BiH da smjesti institucije koje mora uspostaviti kao dio procesa pristupanja EU, navodi se u saopštenju OHR-a.