BiH
4

Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva KS: Ponovno odlučivanje o pritvoru Arslanagićima

FENA/Klix.ba
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS izjavljenu protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS) od 25. augusta, kojim je ukinut pritvor osumnjičenima Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi i Amaru Arslanagiću, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu.

Radi se o osobama protiv kojih se vodi istraga u "slučaju Bosnalijek" zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, poreznom utajom, krivotvorenjem službene isprave i sklapanjem štetnog ugovora.

Rješenjem KSS-a protiv kojeg je izjavljena žalba, osumnjičenima su, umjesto pritvora, bile određene mjere zabrane.

Uvažavajući žalbu kantonalnog tužioca, Vrhovni sud FBiH ukinuo je žalbeno rješenje i predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno odlučivanje.

O ovoj odluci Vrhovnog suda FBiH, Tužilaštvo KS još nije obaviješteno.

"Tužilaštvo KS takvu odluku, nažalost, još nije dobilo iako je moralo odmah biti obaviješteno", rekao je za Klix.ba portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić.

Podsjećamo, više osoba uhapšeno je u akciji Buyer koja je provedena 27. maja 2015. Akciji Buyer prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo. Uhapšeni su Šefik Handžić, Hasan i Jasmin Šepo, Amar Arslanagić, Samir Telibećirević, Aida Selević i Izet Arslanagić.