Reagiranje ministra finansija BiH
0

Vrankić: Privremeno odloženi pregovori o sredstvima za 5c

FENA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
"U povodu optužbi o zaustavljanju potpisa ugovora i eventualnom nastajanju štetnih posljedica za BiH i njeno gospodarstvo, informiramo javnost da je Ministarstvo financija i trezora u dogovoru s Evropskom investicijskom bankom (EIB) privremeno odložilo pregovore o dodatnim sredstvima za izgradnju Koridora 5c.

Rasprava o Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH, koju je pripremilo Ministarstvo financija i trezora BiH i koja obuhvaća moguće projekcije zaduženosti za naredno razdoblje, obavljena je na oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnici i izaslanici istaknuli su zabrinutost zbog razine zaduženosti BiH, kao i sektorske neravnomjernosti zaduživanja, odnosno zbog neplanskog pristupa u zaduživanju, a posebice zbog iznosa ugovorenih, a neangažiranih kredita, gdje prednjači projekt na Koridoru 5c.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora, sadašnja razina zaduženosti, odnosno vanjski dug BiH, iznosi šest milijardi KM, dok ugovorena kreditna sredstva, koja se ne koriste, iznose gotovo dvije milijarde KM, zbog čega je samo u 2010. godini, plaćeno 3.900.000 KM troškova naknade na neiskorištena sredstva.

Po planiranom, s aranžmanom MMF-a, zaduženost BiH će biti povećana tako da će otplatna kvota porasti u 2014. godini sa ovogodišnjih 360 miliona KM na 1,1 milijardu KM. Parlamentarna skupština BiH je zbog navedenog i donijela zaključak da se pripremi strategija zaduživanja.

S obzirom da je u Parlamentarnoj skupštini BiH, zakazana i javna rasprava o realizaciji projekta Koridor 5c, jako je bitno, ponovno, čuti sve stavove i obrazloženja, posebice jer na Koridoru 5c imamo trenutno osigurana sredstva, ali zbog loše realizacije plaćamo ne male zatezne penale na nepovučena sredstva (procent povučenosti za projekt u cjelini iznosi 21,1 posto). Do sada smo ukupno platili zatezne penale za neiskorištena sredstva namijenjena izgradnji Koridora 5c u iznosu od četiri miliona KM.

Napominjem, i da se Bosna i Hercegovina u financijskom sporazumu za Koridor 5c obvezala na ravnomjeran i jednak tretman svih dionica, a Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima obvezalo niže razine vlasti da poduzmu aktivnosti za rješavanje problema u implementaciji ovog projekta. Iako su sredstva osigurana, evidentno je opstruiranje radova.

U vezi s tim smatram da je potrebno završiti sve potrebne procedure pa tek onda pokrenuti proceduru zaduživanja kako se ne bi stvarali dodatni troškovi zbog evidentnog zastoja u implementaciji. Jer, očigledno je, da ne postoji niti spremnost niti tehnička osposobljenost za izgradnju određenih dionica, pa je zbog toga upitna i opravdanost daljnjeg zaduživanja, a posebice kad se ne poštuju odluke ni izvršne ni zakonodavnih vlasti.

Ministarstvo financija i trezora koje vodim, dokazalo je spremnost na izgradnju državnih institucija, a pogotovo za osiguranje sredstava za realizaciju projekata i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Istaknut ću, da je ovo ministarstvo zaduženo voditi pregovore oko osiguranja izvora za financiranje svih projekata u BiH. Trenutno se implementiraju potpisani sporazumi za investicijske projekte u vrijednosti od 1,6 milijarde eura, dok su u pripremi za zaključivanje sporazumi u vrijednosti od 1,1 milijarde eura. Iz toga proizlazi i pravo pitanje - tko ruši državu? - oni koji osiguravaju sredstva za investicijske projekte ili oni koji ne implementiraju sredstva.

Ističem i vrlo negativan odnos određenih predstavnika Vlade FBiH i SDPBiH, koji su kroz nepoštivanje Vijeća ministara BiH i uloge državnih institucija, te kroz neutemeljene optužbe i progon, bez odgovornosti prema javnosti i uz zanemarivanje svojih propusta u radu pokazali svoj pravi karakter", kaže se u reagiranju ministra Dragana Vrankića, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.