Ministarstvo finansija i trezora BiH
0

"Vrankić nije doveo u pitanje 166 miliona eura za Koridor 5c"

SRNA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Ministarstvo finansija i trezora BiH odbacilo je danas kao netačne navode da je ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić doveo u pitanje 166 miliona eura kredita koji je Federacija BiH trebala dobiti od Evropske investicijske banke (EIB) za projekat izgradnje Koridora 5c, ističući da su u Luksemburgu trebali biti održani pregovori, a ne potpisivanje ugovora.

Iz Ministarstva je saopšteno da putem određenih medija visoki funkcioneri Federacije BiH ovih dana plasiraju ostrašćene i neopravdane optužbe na račun ministra Vrankića zbog "nepoznavanja procedura sklapanja međunarodnih ugovora".

Iz Ministarstva finansija pojašnjavaju da su, u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, odgovorni za vođenje pregovora i provođenje procedura za zaključivanje kreditnih sporazuma i vrijednosnih papira BiH kojim se država zadužuje po osnovu spoljnog duga. 

"BiH je putem Ministarstva finansija i trezora za finansiranje Projekta Koridor 5c osigurala, odnosno zaključila ugovore sa EIB, EBRD, OPEK fondom i Kuvajtskim fondom za razvoj u ukupnoj vrijednosti 373.600.000 eura. Procent iskorištenosti sredstava za projekt u cijelosti iznosi 21 odsto", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i trezora  završilo je sve pretpostavke za pregovore po novom kreditu sa EIB-om u visini dodatnih 166.000.000 eura. 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, prihvatio Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora sa EIB-om, a trenutno je u toku usaglašavanje dvije ugovorne strane BiH i EIB-a u vezi sa terminom  za pregovore. 

Potpisivanje ugovora slijedi nakon što Savjet ministara BiH prihvati usuglašen prijedlog ugovora i Predsjedništvo BiH donese Odluku o prihvaćanju i određivanju potpisnika Ugovora. 
Procedura povlačenja sredstava bila je usporena zbog nepripremljenosti Direkcije za ceste FBiH za implementaciju kreditnih sredstava odnosno utvrđivanje trase, projektovanje i eksproprijacije. 

Posljedica navedenog usporenog utroška sredstava jeste plaćanje povećanih obveza na nepovučena sredstva kod EBRD kredita i koji zaključno sa 1. septembrom ove godine iznose ukupno 2.936.754 eura, od čega Sarajevska zaobilaznica 924.278 eura i Koridor 2.012.476. evra", upozoravaju iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U ovom ministastvu postavljaju pitanje opravdanosti novih zaduženja prije ispunjenja svih pretpostavki za bržu implementaciju sredstava odnosno izvođenje radova na utvrđivanju trase, izradi projektne dokumentacija i eksproprijacije uz vođenje računa o ukupnoj politici i parametrima novog zaduženja.

SDP BiH je nedavno najoštrije osudio potez ministra Vrankića kojim je, kako je navedeno u saopštenju ove stranke, blokirana investicije od 166 miliona eura u Federaciji BiH.

"Smatramo da je riječ  o najgrubljoj zloupotrebi ministarske funkcije zbog koje su na gubitku svi građani BiH, a pogotovo građani hrvatske nacionalnosti, za koje Vrankićeva partija tvrdi da se bori i ekskluzivno zastupa, jer je svjesno doveo u pitanje finansiranje izgradnje dionica Koridora 5c u većinski hrvatskim opštinama i povezivanje Sarajeva sa Mostarom", ističu iz SDP-u BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je prema tvrdnjama medija u FBiH blokirao 166 miliona evra kredita koji je Federacija BiH trebala dobiti od Evropske investicijske banke (EIB) za projekt izgradnje koridora 5c.
Vrankić je trebao ovlastiti predstavnika Ministarstva finansija BiH, koji bi u utorak, 4. oktobra, s delegacijom Vlade FBiH i "Autocesta Federacije" otišao u Luksemburg da potpiše sporazum u ime BiH kao jedine ovlaštene, a na osnovu kojeg bi bio odobren kredit EIB-a.

Vrankić je, međutim, obavijestio predstavnike banke da Ministarstvo finansija "nije u mogućnosti" prisustvovati pregovorima.