{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru održana javna rasprava o koridoru 5C

F
8.11.2011. u 16:20
0
1
U Mostaru održana javna rasprava o koridoru 5C
0
U Mostaru održana javna rasprava o koridoru 5C
Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH organiziralo je danas u Mostaru Javna rasprava na temu "Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na koridoru 5C".
Na raspravi su se mogla čuti mišljenja predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih institucija te mišljenja struke o novoj alternativi južne trase Koridora 5C, odnosno područja Počitelj - Blagaj.

Prema riječima doc. dr. Amira Fejzića, člana IPSA Instituta iz Sarajeva, riječ je o novoj trasi koja bi obilazila naseljeno područje Blagaj i koja bi u odnosu na prethodnu bila pomjerena za oko 360 metara.

"Nadam se da će doći do izmjene trase jer se varijanta koja obilazi naseljeno područje Blagaja po svim kriterijima pokazala kao povoljnija i kreira više vrijednosti za samo društvo, odnosno za državu BiH“, kazao je Fejzić.

U izjavi za novinare resorni ministar Desnica Radivojević izrazio je zadovoljstvo današnjom raspravom kazavši kako će ministarstvo prostornog uređenja napraviti izvještaj u koji će biti ugrađene sve današnje primjedbe i sugestije, te kroz daljnje rasprave sve prilagoditi da bi se dobio što bolji prostorni plan autoceste na koridoru 5C.

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović kazao je kako je današnja rasprava pomoć predstavnicima institucija koje će morati donijeti konačnu odluku, da je kompromis različitih stavova jedino rješenje, te da vjeruje kako će sve ono što je danas rečeno biti pismeno dostavljeno Ministarstvu prostornog uređenja FBiH i biti uvaženo.

Po mišljenju ministra financija i trezora BiH Dragana Vrankića, današnja rasprava pokazala je kako još postoji mnogo podijeljenih mišljenja, istaknuvši kako Koridor Vc treba vratit struci jer je u njega ušla politika.

"Poručujem da smo već osigurali sredstva, da imamo razumijevanja međunarodnih financijskih institucija, ali mi očito nismo spremni, spretni ni sposobni to i realizirati. Mi smo osigurali sredstva za dionicu Počitelj - Bijača od 21 kilometar, a sada mijenjamo projekt."

"Izbacimo politiku iz Koridora, napravimo ono što je realno, dajmo da to struka uradi i hajdemo raditi Koridor. Možemo osigurati sredstva, treba nam još dodatna strategija za privatno i javno partnerstvo i da završimo Koridor što prije", kazao je Vrankić.

Javna rasprava na istu temu planira se održati i u Sarajevu 11. novembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: