|

Članovi Vlade FBiH nisu došli na razgovor o projektu 5c

Članovi Vlade FBiH nisu došli na razgovor o projektu 5c
0
F
FENA
15.12.2011. u 16:39
0
komentara
0

dijeljenja
Članovi Vlade FBiH nisu došli na razgovor o projektu 5c
Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić, u funkciji predsjedatelja Odbora za nadzor realizacije projekta Koridor 5c, otkazao je za danas sazvani sastanak Odbora zbog izostanka članova iz Vlade FBiH.
Vrlo značajne teme sastanka, kao što su Informacija o realizaciji zaključaka s prošlog sastanka Odbora, a odnosi se na definiranje problematike trase Koridora 5c kod Počitelja, Blagaja i Bijelog polja, te izgradnja Graničnog prijelaza Bijača, ostale su neraspravljene.

Predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Vlade FBiH na sastanku su trebali prezentirati aktivnosti u vezi s navedenim točkama dnevnog reda.

Pitanja koja se odnose na definiranje lokacije mosta kod Počitelja, trase Koridora 5c kod Blagaja i u Bijelom polju iznad Mostara, i dalje nisu usuglašena i ostaju sporna.

Ponovno nije osigurana i mogućnost ekspertnih usuglašavanja koja bi dala najbolja tehnička rješenja za definiranje trase.

Posebno važna točka, a obveza je BiH u odnosu s EU, su aktivnosti koje proizlaze iz Sporazuma Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH u svezi Graničnog prijelaza Bijača.

U realizaciji tog sporazuma Vijeće ministara BiH uputilo je Vladi FBiH informaciju o problematici izgradnja GP Bijača sa zaključcima koji definiraju ulogu i obveze Uprave za neizravno oporezivanje BiH i JP Autoceste FBiH.

Vlada FBiH niti se odredila prema informaciji niti prema zaključcima, što će usporiti implementaciju obveze BiH da izgradi navedeni granični prijelaz i dio autoceste na području BiH.

Neizvršenje obveza BiH po rokovima iz Sporazuma s Republikom Hrvatskom, upozoravaju iz Ministarstva financija i trezora BiH, može imati ozbiljnih posljedica za bh. gospodarstvo, cijeneći spoznaju da je GP Bijača jedan od ukupno dva granična prijelaza preko kojih će se moći vršiti promet svih vrsta roba u EU, uključujući i robe biljnog i životinjskog podrijetla.

Europska komisija je, u više navrata, upozoravala na ovu obvezu BiH, posebice zbog novog režima ulazaka roba u Republiku Hrvatsku koja će od 2013. postati članica EU, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.