{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Volonteri Smješka obradovali štićenike Doma za djecu bez roditelja u Tuzli

Piše: M. N./Klix.ba
17.3.2015. u 21:59
74
8
Volonteri Smješka obradovali štićenike Doma za djecu bez roditelja u Tuzli
74
Volonteri Udruženja za pomoć socijalno ugroženoj djeci "Smješak" posjetili su štićenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i obradovali ih donacijom i veselim druženjem.
Osnovna djelatnost ovog doma je da socijalno zbrine djecu i omladinu bez roditeljskog staranja uzrasta od 0 do 18 godina čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama sve do obezbjeđenja uslova za njihov povratak u vlastitu porodicu, uključivanje u život van doma ili dok im se ne pruži neka druga odgovarajuća zaštita. U domu trenutno živi oko 50 djece.

"Odrasla djeca redovno idu u školu, poput svih, a mališane od tri do pet godina vode u vrtić i potom ih vraćaju u dom. Tuga me uhvatila kada sam ih vidjela i kada su nas uhvatili za ruke da nam pokažu svoje sobe i ostale dijelove doma", rekla je Jasminka Turkić-Iković, predsjednica udruženja za naš portal.

Volonteri Smješka donirali su Domu hranu, garderobu, dječije hape, pelene i druge potrepštine. Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Amir Muharemović uručio je zazhvalnicu Udruženju Smješak za njihov nesebični doprinos.

"Tuga nam je u srcu ali puna duša što smo mogli pomoći na bilo koji način tim malim neiskvarenim dušama", kazala je Turkić-Iković.

Ova ustanova počela je sa radom 1980 godine. U domu su smještena djeca bez roditeljskog staranja, djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama te djeca u stanju socijalne potrebe. Jedan od sektora osnovne djelatnosti doma je i prihvatilište, gdje dolaze djeca npr. sa ulice i tu ostaju 24 sata, te se u tom periodu zajedno sa centrom za socijalni rad djeca zbrinjavaju i dalje upućuju roditeljima ili ustanovi koja će ih zbrinuti.

Koncepcija rada doma je po principu dom-porodica, gdje se stariji brinu o mlađima odnosno radi se na imitaciji biološke porodice.

Dom ima i svoje stalne donatore, ljude dobre volje iz Italije, Njemačke te Holandije koji djecu opskrbljuju finansijski, odjećom, obućom, školskim priborom te zahvaljujući tome sva djeca mogu da idu na godišnji odmor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: