BiH
0

Vojnik OS BiH koji je u uniformi glasao na referendumu o Danu RS-a traži pravnu zaštitu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović dao je zadatak da Generalni inspektorat utvrdi sve relevantne činjenice u vezi sa pritužbom vojnika koji je u uniformi izašao 25. septembra na referendum o Danu Republike Srpske, a protiv kojeg je komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH pokrenuo disciplinski postupak.

Šiljegović je Srni rekao da je vojnik koji je snimljen da je u uniformi glasao na referendumu o Danu Republike Srpske u četvrtak, 3. novembra, podnio zahtjev za zaštitu ljudskih prava.

"Dao sam nalog da Generalni inspektorat utvrdi sve relevantne činjenice u vezi sa ovom pitanjem, s posebnim osvrtom na osnov pokretanja i proceduru vođenja disciplinskog postupka", rekao je parlamentarni vojni povjerenik.

Iz Ministarstva odbrane BiH je 2. novembra Srni potvrđeno da se vodi disciplinski postupak protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji se vidi na snimku u medijima da je u uniformi 25. septembra izašao na referendum o Danu Republike Srpske.

Zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić izjavio je Srni da vojnik protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak neće biti kažnjen, jer u tom slučaju nema prekršaja Ustava i zakona te će mu biti obezbjeđena sva pravna pomoć.

Predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić založio se za kažnjavanje pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u uniformi izašli na referendum o Danu Republike Srpske.