{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojnici čiste poplavljena područja, civili im pružaju veliku pomoć

F
8.6.2014. u 12:12
19
13
Vojnici čiste poplavljena područja, civili im pružaju veliku pomoć
19
Trećeg dana združene vježbe s jedinicama EUFOR-a "Zajednički napor 2014", u nedjelju, pripadnici Oružanih snaga BiH pružaju pomoć civilnim organima i stanovništvu na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu.


Na svim lokacijama gdje obavljaju aktivnosti, pripadnici Oružanih snaga BiH od civilnog stanovništva i lokalnih organa vlasti dobivaju pohvale za angažman.

"Jučer se u Željeznom polju, gdje je bilo angažovano 60 pripadnika Oružanih snaga BiH i 30 pripadnika EUFOR-a iz kontingenta OS Austrije, na sanaciji puteva priključilo i civilno stanovništvo, što predstavlja veliki podrstrek i motivaciju za nastavak našeg nesebičnog angažovanja na pružanju pomoći civilnim organima i stanovništvu na saniranju posljedica ove velike prirodne katastrofe", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.Za danas su planirane aktivnosti u općinama Doboj, Orašje, Šamac, Odžak, Maglaj, Lopare, Zenica, Bijeljina, Lukavac, Šekovići, te na lokalitetima Golubinja i Biljevina, gdje će biti ukupno angažovano više od 600 pripadnika Oružanih snaga BiH i 100 motornih vozila i inžinjerijskih mašina.Komandant 5. pješadijske brigade ujedno i direktor vježbe brigadir Kenan Dautović i načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Andras Szus su na jutrošnjem brifingu izrazilili zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim angažmanom, a neposredno poslije brifinga su se uputili u Komandno zračno izviđanje prema općinama Zenica, Šamac, Doboj Orašje i Bijeljina.

Težište na današnjim aktivnostima je u općinama Doboj i Maglaj, a planirano je da se nakon završetka aktivnosti u ovim općinama, zona operacija prioritetno prebaci u Posavinu, na projekte koje su lokalne zajednice kandidirale kao moguću podršku.

Danas se očekuje i dolazak 22 kadeta Oružanih snaga SAD-a, koji će se zajedničkim aktivnostima pridružiti u toku sutrašnjeg dana. Ova pomoć kadeta Oružanih snaga SAD simbolično pokazuje značaj koji NATO i Oružane snage SAD pridaju združenoj vježbi "Zajednički napor 2014", navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: