Hillary Clinton
0

"Vojna imovina pripada državi BiH"

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton uputila je pismo Predsjedništvu BiH u kojem je pozvala sve strane u BiH da nastave sa traženjem rješenja za problem vojne imovine da bi omogućili zemlji da u ovoj godini započne Godišnji nacionalni program (ANP) i iskoristi sve pogodnosti koje pruža Akcioni plan o članstvu u NATO (MAP).

Clinton je navela da je zadovoljna što je NATO na ministarskom sastanku u Talinu odlučio da pozove BiH u MAP, uz očekivanja da će ta odluka biti katalizator za dalje reforme.

"Kao što znate, 69 lokacija perspektivne vojne imovine mora biti registrovano na državu, tačnije na korišćenje Ministarstvu odbrane BiH prije nego BiH preda svoj ANP i iskoristi sve prednosti MAP procesa ove jeseni", podsjetila je Clinton.

Ona je navela da je svjesna da još ne postoji konsenzus kako bi to trebalo da bude riješeno unutar postojećeg zakonskog okvira, ali da je veoma važno da sve strane nastave da teže praktičnom rješenju koje će omogućiti BiH da započne ANP proces ove godine.

Clinton savjetuje da je veoma bitno da lideri pređu preko etničkih podjela i pronađu zajednički jezik kada je riječ o pitanjima koja se tiču svih građana.

Ona  je rekla da mora priznati da je ohrabrena napretkom koji je postignut na uništenju viška naoružanja i municije, ističući da će State Departmentu biti zadovoljstvo da podrži ova nastojanja, kako finansijski, tako i uz tehničku pomoć.

"Ovo je, naravno, izborna godina u BiH. Predsjednik Barack Obama i ja pozivamo sve političke lidere u BiH da tu kampanju iskoriste da javnost podsjete na potrebu za političkim i ekonomskim reformama, ali i na sve koristi koje donose evropske i evroatlantske integracije", napisala je Clinton, izrazivši nadu da će se političari uzdržati od "provokativne retorike koja je karakterisala izborne kampanje prethodnih godina".
Ona je pozvala sve političke lidere u BiH da po završetku izbora i formiranja vlasti nastave sa izuzetno važnim procesom ustavnih reformi.

"Predsjednik i ja imamo puno povjerenje u našeg ambasadora u Sarajevu i mnoge druge diplomate koji su zaduženi za provođenje naših inicijativa i za pomaganje vašoj zemlji da postigne i ostvari svoje ciljeve", napisala je američka državna sekretarka.

Clinton je poručila da su SAD i njeni NATO i EU partneri spremni da podrže BiH, ali da volja, energija i napor moraju doći od naroda i lidera BiH.