Obraz države
234

Vodozaštitna zona kod Sarajeva pretvorena u deponiju

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vodozaštitna zona pokriva oko 1.000 hektara teritorije Kantona Sarajevo i predstavlja vjerovatno najosjetljivije područje zbog svoje izuzetno vrijedne uloge, odnosno njenog manjka - a to je zabrana gradnje i poseban status kada je u pitanju očuvanje integriteta tla.

Kako bi skrenuli pažnju na kršenje druge spomenute stavke (dok zabrana gradnje zahtijeva posebnu i opširniju temu), građani Sokolović Kolonije pokraj Sarajeva kontaktirali su portal Klix.ba zbog zabrinjavajućeg trenda.

Naime, na samoj ivici vodozaštitne zove duže vrijeme nastaju male deponije na koje nesavjesni građani odlažu svakodnevno smeće, kabasti otpad i građevinski materijal.

S obzirom da se ispod površine vodozaštitne zone nalaze akumulacije pitke vode izvorišta Sokolovići koje građani Kantona Sarajevo koriste za piće kroz vodovodni sistem, zaključak da se pojedini građani samoinicijativno pokušavaju otrovati nije daleko od istine.

S druge strane, vlasnik vodnih objekata uključujući i one na području koje je pretvoreno u deponiju jeste Kanton Sarajevo, dok je JKP Vodovod i Kanalizacija zaduženo je za upravljanje vodozaštitnom zonom.

Naš portal je kontaktirao ViK i kantonalne vlasti (Ministarstvo prostornog uređenja) kako bi došli do informacije o odgovornosti za zatečeno stanje vodozaštitne zone.

Također, područje spomenute vodozaštitne zone, koja je najveća od njih nekoliko u Kantonu Sarajevo, pripada Općini Ilidža čije su vlasti krajem prošle godine izrazili htijenje da zonu smanje kako bi se otpočelo sa izvjesnim građevinskim poduhvatima.