{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasti u BiH da se pozabave odlukom suda u Strazburu

S
30.7.2013. u 16:31
0
2
Vlasti u BiH da se pozabave odlukom suda u Strazburu
0
Vlasti u BiH da se pozabave odlukom suda u Strazburu
Službe Evropske komisije konstatovale su odluku koju je 18. jula donio Evropski sud za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" i sada se očekuje da se vlasti u BiH pozabave ovim pitanjem, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
U saopštenju se ističe da se u odluci Suda naglašava značaj usklađivanja sudske prakse između različitih pravosudnih instanci u skladu sa preporukama iz strukturalnog dijaloga i relevantnim nalazima Venecijanske komisije, te razgovora koji će dovesti do formiranja zajedničkog vijeća najviših sudskih instanci.

"U odluci se ističe da je načelo 'nulla poena sine lege', također relevantno i u suđenjima za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

U okviru strukturalnog dijaloga EU – BiH o pravosuđu, bit će organizovana i diskusija o implikacijama odluke, u kontinuitetu sa održanim debatama o usklađivanju sudske prakse koje se vode u zemlji, navodi se u saopštenju.

U Delegaciju EU ističu da je potrebno nastaviti sa radom na predmetima ratnih zločina.

"To je put ka postizanju pravde za žrtve i njihove porodice u cijeloj BiH, bez ikakve razlike. Ovo pitanje ne treba politizovati, a potrebno je da sve nadležne instance nastave sa profesionalnim radom na procesuiranju ratnih zločina. Dosljedna primjena krivičnog zakona je osnovno obilježje ovih nastojanja", navodi se u saopštenju.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

U odluci Velikog vijeća Suda, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana sedam (kažnjavanje samo na osnovu zakona) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: