BiH
0

Čolak: Presuda u slučaju Maktouf i Damjanović je putokaz sudovima

SRNA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je danas u Sarajevu da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf i Damjanović" putokaz sudovima u BiH da ubuduće moraju voditi računa da prilikom donošenja presude sudije moraju primijeniti blaži zakon i da ne može doći do retroaktivne primjene strožeg zakona.

Čolak je novinarima rekao da ne zna kakve bi implikacije presuda Suda u Strazburu trebala da ima na strukturalni dijalogu u smislu legislative, napominjući da izvršna vlast ne može utjecati na to kako će sudije primjenjivati pravo.

"Sudija je taj koji primjenjuje zakon, ali presuda Evropskog suda će, naravno, utjecati na činjenicu da se u konkretnim slučajevima prilikom donošenja presude mora uzeti u obzir koji je zakon blaži za svakog počinioca", dodao je Čolak.

On je naglasio da je presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu nedvosmisleno utvrđeno da u konkretnom slučaju "Maktouf i Damjanović" nije primjenjen blaži zakon iz 1976. godine, koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, već Krivični zakon BiH iz 2003. godine.

"Tako ja shvatam presudu, ali mi ćemo je dobiti za nekoliko dana prevedenu i tada ćemo sigurno znati više, jer je bitno i obrazloženje kao i sama presuda", dodao je Čolak.

On je napomenuo da se to ne odnosi na ona krivična djela koja nisu bila predviđena krivičnim zakonodavstvom za vrijeme izvršenja, poput krivičnog djela protiv čovječnosti – koji su priznati u međunarodnom pravu – a kao takva nisu bila u zakonu iz 1976. godine, ali jesu u zakonu iz 2003. godine.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je juče odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" da Sud BiH nije trebalo retroaktivno da primijeni Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

U presudi Velikog vijeća u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" koja je konačna, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana sedam (kažnjavanje samo na osnovu zakona) Evropske konvencije o ljudskim pravima.