BiH
0

Državni sudija Hilmo Vučinić: Neće pasti presude Suda BiH

Anadolija
Hilmo Vučinić
Hilmo Vučinić
Predsjednik Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine Hilmo Vučinić u izjavi za agenciju Anadolija odlučno je odbacio mogućnost da nakon današnje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH", a prema kojoj Sud BiH nije smio retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina, mogu biti dovedene u pitanje i ostale odluke Državnog suda.

"To apsolutno nije tačno! To se neće desiti. Ja sam pročitao odluku Evropskog suda i ne vidim tu mogućnost. Odluka se odnosi samo na ljude koji su podnijeli apelaciju kod Evropskog suda. To su Maktouf i Damjanović. To je pojedinačan slučaj. Otpada mogućnost neke generalne primjene za sve predmete ratnih zločina", rekao je sudija Vučinić.

Pogotovo, kazao je, jer se ova presuda odnosi na predmete ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Ona se apsolutno ne odnosi na predmete ratnih zločina protiv čovječnosti. Već postoji odluka Evropskog suda u jednom slučaju gdje je rečeno da nema nikakvih povreda prava i gdje Sud BiH primjenom Krivičnog zakona BiH u tim predmetima, kako je kazano, ne krši ljudska prava optuženih", dodao je.

Prema Vučiniću, ova presuda može imati praktičan značaj samo za buduće slučajeve i ništa drugo.

"Evropski sud je u završnom dijelu ocijenio da, s obzirom da nije bilo moguće sa sigurnošću tvrditi da bi podnositeljima zahtjeva bile izrečene blaže kazne da je bio primijenjen Krivični zakon iz 1976. Godine, Sud je smatrao da je utvrđivanje povrede Evropske konvencije dovoljno zadovoljenje za nematerijalnu štetu koju su podnositelji zahtjeva eventualno pretrpjeli. Sud polazi od pretpostavke da im je, čak i da se primijenio Krivični zakon iz 1976. godine, mogla biti izrečena ista sankcija. Jer postoji ista sankcija i prema Krivičnom zakonu BiH i Krivičnom zakonu iz 1976. godine. Da je primijenjen i Krivični zakon iz 1976. godine mogle su im iste kazne biti izrečene", zaključio je predsjednik Apelacionog dobra Suda BiH Hilmo Vučinić u izjavi za agenciju Anadolija.