Ivo Josipović
0

"Vlast u Bosni i Hercegovini ne formira se u Zagrebu"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Hrvatske: Trenutno stanje ne valja
Predsjednik Hrvatske: Trenutno stanje ne valja
Hrvatska ima interes da Bosna i Hercegovina dobije stabilnu i funkcionalnu vlast kako bi mogla što prije i što učinkovitije krenuti u reforme potrebne za dobijanje statusa kandidata za Evropsku uniju, ali to je Vlada BiH i ne slaže se u Zagrebu, već u BiH, stav je predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

"Moram reći da nije bilo sugovornika, bilo iz BiH, bilo iz međunarodne zajednice, koji mi nije jasno rekao da je činjenica da danas Hrvati u BiH kao konstitutivni narod, slijedom događaja, nemaju isti stupanj institucionalne jednakosti kao druga dva konstitutivna naroda. Spomenut ću vam samo entitetski veto, ili činjenicu da su svi, pa i SDP u svojoj platformi, prepoznali da je potrebno mijenjati izborni zakon u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH. Prema tome, svima je jasno da ovakva situacija nije održiva i da šteti, prije svega, odnosima unutar same BiH. Ne može i ne smije jedan narod, ili bilo koji građanin, biti u slabijem položaju od drugih. To stvara osjećaj frustracije, straha, nezadovoljstva, i – u konačnici – političku nestabilnost", rekao je predsjednik Josipović za izdanje Oslobođenja od petka.

Na novinarsko pitanje da prokomentira svoju izjavu kako jedno od rješenja može biti treći entitet, nakon čega je slično izjavila i Vesna Pusić, Josipović je kategoričan:

"Ne znam na koju moju izjavu mislite, jer to nikada nisam rekao, ali baš nikada – nikada se nisam bavio licitiranjem ideja ili rješenja za ustroj Bosne i Hercegovine. Ono što sam rekao je da je ustroj i funkcioniranje Bosne i Hercegovine stvar dogovora i odluke ljudi koji žive u BiH, a da ćemo mi podržati svako rješenje do kojeg dođu i oko kojeg se usaglase sva tri naroda i njihovi predstavnici. Mislim da je razlika vrlo jasna. Ne mislim biti advokat ili tumač gospođe Pusić, njoj to uistinu nije potrebno i mislim da svi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znaju njene iznimno principijelne stavove koje je iznosila i u vremenima kada je to bilo i hrabro i opasno, ali podržavam njen poziv da o problemima govorimo otvoreno i s uvažavanjem mogućnosti da mislimo različito".