Sastanak Lagumdžije i Moona
0

"Vlast se mora odmah uspostaviti"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija danas se u Sarajevu sastao s ambasadorom SAD-a u BiH Patrickom Moonom.

Lagumdžija je ukazao na činjenicu da se prvi put u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini pružila šansa za formiranje vlasti, čiji je temelj precizno definiran program, a ne raspodjela ministarskih fotelja.

On je rekao da potpisnici ove platforme nemaju neprijatelje u bilo kojoj političkoj partiji u zemlji, nego samo u stanju u kojem se BiH danas nalazi.

S druge strane krajnje je nedopustivo da određene političke partije, prije svega HDZBiH i HDZ 1990, 130 dana nakon općih izbora u BiH i dalje opstruiraju konstituiranje zakonodavnih organa u Federaciji, a samim tim i državi BiH.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH, Lagumdžija je istakao da su stranke potpisnice Plaforme još jednom pozvale sve političke aktere da se završi s izborom delegata u Dom naroda FBiH.

Također, rekao je da međunarodna zajednica ima obavezu da spriječi neustavne blokade, koja proističe iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ova obaveza je bitna pogotovo u ovom trenutku kada se očito sprema implementacija plana izazivanja pravnog vakuuma i haosa nastavkom blokade formiranja vlasti do kraja marta do kada se mora usvojiti novi budžet.

Lagumdžija je istakao da će stranke potpisnice Platforme djelovati da spriječe ovaj scenarij i sazvati sjednicu Doma naroda da bi se otpočelo s procesom formiranja parlamentarne većine u FBiH, ukoliko do početka marta HDZBiH i HDZ 1990 ne prekninu nelegalnu i neustavnu blokadu procesa izbora delegata u Dom naroda.

Sagovornici su saglasni da je potrebno odmah formirati vlast oko reformskog paketa koji će od BiH napraviti snažniju državu koja će se uhvatiti ukoštac s ekonomskim i socijalnim problemima i integriranjem BiH u EU i NATO.

Lagumdžija je pozdravio intenzivni angažman sadašnje administracije SAD-a u BiH i njenu podršku provođenju reformi u BiH.

Stoga je skorašnja posjeta zamjenika američkog državnog sekretara Jamesa Steinberga podsticaj domaćim političkim snagama da na sebe preuzmu odgovornost i naprave korake neophodne za integraciju BiH u NATO i EU, saopćeno je iz SDP-a.